I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Sutra uručenje nagrade „Tradicija avangarde“ Lajku Feliksu

Uručenje ovogodišnje nagrade Tradicija avangarde muzičaru i kompozitoru Lajku Felixu biće održana sutra, 22. aprila, u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u 20 sati.

felis

– Razloga za ovu odluku ima mnogo – osnovni je taj što Lajko Feliks, svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća, kako prema svojoj vlastitoj (kao stvaralac) tako i prema muzici uopšte (kao izvođač), na ubedljiv način otelotvoruje upravo onu poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života. Beskompromisno predavanje vlastitoj muzičkoj misiji, u Lajkovom slučaju, nije moglo biti poremećeno čak ni njegovim izbacivanjem iz muzičke škole, upravo zbog neprihvatanja bilo kakvih nametnutih konvencija. Još od tinejdžerskih dana, doslovce živeći za svoju violinu, ili citru koja mu je bila prvi instrument, Lajko Feliks muziku doživljava i praktikuje kao čistu kreaciju čiji vrhunac svakako predstavljaju njegovi koncerti, naveo je upravni odbor.

Felixu će nagradu uručiti prošlogodišnji dobitnik „Tradicije avangarde“, filmski reditelj i vizuelni umetnik iz Beograda Slobodan Šijan, a dodeli će prisustvovati i članovi Upravnog odbora Fonda „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ – Svetislav Basara, Gojko Božović, Vladimir Kopicl, Vladimir Vasiljev i Branislav Grubački.

PerSu marketi

Pored povelje, dobitniku će biti uručeno i 200.000 dinara kao novčani deo nagrade.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Fond „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, sa posebnim ciljem da prikupi književne ostavštine, proučava, objavljuje i populariše dela i čuva imena dva naša znamenita neoavangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i okolini, čija imena Fond nosi u svom nazivu. Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Vladimira Vasiljeva iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u kojoj mu je i sedište.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh