I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Susret akvarelista ove godine okupio četvoro umetnika i jednu umetničku grupu

Savremena galerija Zrenjanin u periodu od 29. juna do 3. jula organizuje 38. susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine okupilo se četvoro umetnika – Lidija Delić, Goran Despotovski, Milorad Mladenović i Olivera Parlić i umetnička grupa diSTRUKTURA.

Umetnici tokom boravka u koloniji kombinuju ovu tehniku ili neke njene osobine sa medijima koji su zastupljeni u njihovom radu. Takođe, pozvani umetnici kroz svoj rad kao tezu razmatraju vodu, ali i sam medij akvarela.

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki biće otvorena u ponedeljak 11. septembra u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u 19 časova.

PerSu marketi

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

Učesnici ovogodišnje kolonije akvarela

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima. Pitanje koje se već neko vreme proteže kroz susrete akvarelista, jeste, „koja može biti uloga akvarela i kakva je njegova sposobnost da omogući izražavanja u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“. Baš zbog toga, ovi susreti već nekoliko godina ne okupljaju akvareliste već umetnike kojima se pruža širok izbor od stvaranja čistog akvarela, do interpretiranja svojih razmišljanja o akvarelu kroz druge medije. Umetnici svoje ideje ne realizuju u akvarelu sa ciljem postizanja izvesne virtuoznosti već koriste osobenosti ove tehnike kao što su transparentnost, prolaznost, ali i iskrenost da izraze i istaknu suštinske probleme u društvu, kao i lične ispovesti. Različiti pristupi ovoj tehnici, ali nikako ne i jedini, pružaju uvid u njene mogućnosti

Susreti akvarelista koji se u Ečki održavaju ove godine 38. put omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima skoro 900 radova.

 

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh