I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Predstavljena knjiga Stojanke Lekić o 58 istaknutih žena iz prošlosti Zrenjanina

U Baroknoj sali Gradske kuće sinoć je pred mnogobrojnim poštovaocima književnih dela, predstavljena knjiga autorke Stojanke Lekić – „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“.

Knjiga je izdanje Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine i doprinosi istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu.

Pozdravljajući prisutne, autorka knjige Stojanka Lekić je istakla da se u njenoj monografiji mogu naći imena 58 odabranih, znamenitih žena iz našeg grada, koje su obeležile period od dva veka kulturnih, političkih i ekonomskih promena, u kom su one stvarale, ratovale, darivale, ali i dale svoj doprinos.

PerSu marketi

-Odlučila sam se za period iz 19. veka i polovinu 20. veka, jer žene tada nisu imale pravo glasa. U knjizi se vrlo malo može čitati o njihovim biografijama, ali se zato mogu naći njihovi doprinosi za svakodnevni život našeg grada. Danas se po tim našim sugrađankama raznih nacionalnosti zovu naselja, ulice, spomenici i društvene ustanove, poput Karoline Mesinger, Sonje Marinković, Ruže Šulman, Ljubice Odadžić i mnogih drugih – dodala je Lekić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jedna od recenzetkinja knjige, dr Zorica Mršević, za naš portal je izjavila, da je autorka Stojanka Lekić uspela da otkrije žene svih nacionalnosti i zanimanja, koje su predstavljale vredan faktografski doprinos sagledavanju problema sa kojima se i danas suočavamo u situaciji nevidljivosti sopstvene tradicije i doprinosa prethodnica, i koje mogu i treba da nam posluže kao uzor.

U pratećem programu nastupili su Roman Bugar, violinista iz Ečke i Dejan Karlečik, koji je publici odrecitovao pesmu Jovana Dučića – „Žene“.

POKLON KNJIGE ZAVODA ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA ZRENJANINSKOJ BIBLIOTECI

Promociji knjige prethodio je događaj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u okviru kojeg je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine, Diana Milović direktoru zrenjaninske biblioteke Milanu Bjelogrliću uručila 20 knjiga iz izdavačke produkcije Zavoda.

Zahvaljujući novim knjigama, police Gradske narodne biblioteke su obogaćene publikacijama koje u svom fokusu imaju teme kao što su rodni stereotipi, rodni odnosi, perspektive i položaj žena u društvu danas i kroz istoriju.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh