I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Šta Zrenjaninci misle o ponudi kulturnih sadržaja u gradu (ANKETA)

U toku leta, kada imamo veliku ponudu manifestacija raznih tematika i karaktera, deo sugrađana se ipak odlučuje za drugačije sadržaje. Institucije kulture grada Zrenjanina, kao i svakog leta pripremaju poseban program za ovaj period. Naši sugrađani će imati priliku da uživaju u izložbama, muzičkim i filmskim performansima.

Pitali smo Zrenjanince šta misle o ponudi kulturnih sadržaja u gradu:

U nastavku se možete upoznati sa programima Gradske biblioteke, Narodnog muzeja, Savremene galerije i Kulturnog centra.

PerSu marketi

Program Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“

Tokom letnjih meseci, pored svojih redovnih aktivnosti, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ realizovaće programe na otvorenom u okviru manifestacija „Banatska bajka“ u Gradskoj bašti i „Korzo fest“ na platou ispred biblioteke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Prvi „Letnji čitanjac sa bibliotekarima“ u Gradskoj bašti okupio je veliki broj mališana, na čiji zahtev su bibliotekari pročitali čak tri knjige. Sledeće druženje očekuje nas već 11. jula od 18 časova. Bibliotekari su pripremili nove, zanimljive knjige koje će sa decom čitati i o kojima razgovarati.

-Kao i prtethodne godine, u čitaonici Dečjeg odeljenja, uz izbor kvalitetne literature, naši mladi sugrađani  sa svojim roditeljima i prijateljima mogu da se oprobaju u raznim društvenim igrama (Šah, Ne ljuti se čoveče, Dobble) kao i da koriste naočari za putovanje u virtuelnu realnost.

-Novina ovog leta jesu  „Microbit“ radionice koje će se odvijati u julu i avgustu. Besplatne radionice početnog programiranja održavaće se u biblioteci, vodiće ih zaposleni u okviru IT sektora biblioteke, a svi zainteresovani, i deca i odrasli, mogu se prijaviti na Dečjem odeljenju biblioteke ili putem mejla: it.zrbiblio@gmail.com. U odnosu na broj prijavljenih, biće oformljene grupe koje će ovog leta saznati kako uz pomoć ovih minijaturnih računara mogu da naprave razne zavabne pa i korisne stvari. Microbit setove članovi biblioteke  mogu i pozajmiti sa Dečjeg odeljenja.

“Korzo fest”

12.jul-Prodajna izložba sekcije žena Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih rukotvorina nastalih na radionici “Dodirom stvaramo”. Izložbi će prethoditi kratka edukacija o ispravnom pristupu slepim i slabovidim osobama kroz predstavljanje brošure namenjene videćim osobama “Ne tako, nego ovako.”O doprinosu unapređenja kvaliteta života slepih i slabovidih govoriće sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, Radmila Marinković.

  1. jul-Letnji čitanjac sa bibliotekarima

U petak, 19. jula, na platou ispred biblioteke, održaće se još jedan program za decu, Letnji čitanjac sa bibliotekarima. Domaćini susreta koji počinje u 20 časova su Tanja Graovac i bibliotekari.

Deca će imati prilike da kroz odabrane knjige iz sveta dečje književnosti i druženje sa bibliotekarima provedu zanimljivo veče u kojem se, uz čitanje, igra i smeh podrazumevaju.

  1. jul –Nastup benda “Zelen patak” pred bibliotekom. Bend je prepoznatljiv po svojoj irskoj kantri muzici uz primese panka i ima brojne nastupe iza sebe. Program počinje od 20 časova.

 

Narodni muzej

Narodni muzej Zrenjanin je prešao na letnje radno vreme.

Izložbeni saloni

radnim danima  dvokratno – od 9 do 12 sati i od 16 do 21:30, subotom  od 9 do 13 časova

Radno vreme stalne postavke ostaje nepromenjeno – radnim danima od 8:30 do 19 časova isubotom od 8:30 do 12:30 časova.

Ulaz je slobodan.

Izložbeni salon

U toku je izložba “Ala smo se naodmarali… Omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem  19. i tokom 20. veka“. U pitanju je gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada čije su autorke muzejske savetnice,istoričarke Milkica Popović i dr Agneš Ozer. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjaninje istoričarka Vladislava Ignjatov. Izložba će biti dostupna do 15. avgusta 2019. godine.

Naredna   izložba   u   Salonu   Narodnog   muzeja   Zrenjanin   biće   “100   godina   rvanja   u Zrenjaninu”. Otvaranje  izložbe  je zakazano  za  kraj avgusta, u okviru   Dana piva. Autorizložbe je kustos-istoričar Siniša Onjin.

Mali salon

U  toku  je izložba   „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“. Autorizložbe je kustos-arheolog Aleksandar Šalamon. Izložba će biti dostupna do 1. avgusta 2019.godine.Nakon numizmatičke izložbe u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin početkom avgustabiće   otvorena   izložba   radova   Milutina   Krstonića,  dobitnika   prve   nagradeMeđunarodnog   likovnog   salona   „30×30“.   Izložba   će   biti   realizovana   uorganizaciji Kulturnog centra Zrenjanin.

U   drugoj   polovini   avgusta   u   Malom  salonu   Narodnog   muzeja   Zrenjanin biće otvorena izložba povodom obeležavanja 78 godina od deportacije istradanja zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu. Autorka izložbeje Biljana Dimkić Krčmar, kustos-istoričar umetnosti. Izložba se realizuje u saradnji sa Jevrejskom opštinom Zrenjanin i Savezom jevrejskih  opštinaSrbije.

 

KULTURNI CENTAR  ZRENJANIN

-Izložbeni program

U toku je izložba Matije Rajkovića   – “Digitalne grafike” . U  Kulturnom centru Zrenjanina, u petak, 5. jula otvorena je izložba grafika likovnog umetnika   Matije Rajković.- Izloženo je 18 digitalnih grafika nastalih u periodu od 2014-2019. godine. Digitalne grafike  nastale su od niza fotografija na kojima su dokumentovani različiti tragovigrafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama, ogradagradilišta.  Izložba je otvorena do 1. avgusta.

– Avgust  donosi i izložbu radova studenata likovnih akademija sa kojom nastavljano dobru praksu podsticaja i afirmacije mladih a čije nas otvaranje očekuje 16. avgusta u 19h u izložbenom salonu Kulturnog centra.  Umetnička kolonija iz Lazareva predstavitće svoje radove u malomsalonu od 2. do 15. avgusta.

– U Malom salonu Narodnog muzeja biće otvorena izložba radova Milutina Krstonića u ponedeljak, 5.avgusta. Krstonić je dobitnik prve nagrade Likovnog salona 30X30 za 2018. godinu koji raspisujeKulturni centar u saradnji sa autorom projekta mr Miilutinom Mićićem.

Filmski program

– Turneja Beldocs festivala    pod nazivom ” Beldocs eho”

. U okviru ovogodišnje turneje međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, svake srede i četvrtka zrenjaninsku publiku očekuje kvalitetan i atraktivan dokumentarni filmski program iz bogate međunarodne selekcije a publika ima mogućnost da prati recentnu produkciju dokumentarnog filma iz celog sveta. Projekcije su od 21 sat. Ulaz je besplatan a u narednom periodu predviđen je sledeći raspored filmskih projekcija:

-SREDA, 10 i ČETVRTAK, 11. JUL“Ptica na živci”/Bird on a Wire: Leonard Koen / Bird on a Wire: Leonard Cohen, Tony Palmer, VB, 1974,

-SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. JULRBG / RBG, Julie Cohen, Betsy West, SAD, 2018, 98’https://beldocs.rs/rbg/SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. JULSplav / The Raft, Marcus Lindeen, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018,

SREDA, 31. JUL I ČETVRTAK, 1. AVGUST   Nek mi je Bog u pomoći / So Help Me God, Yves Hinant, Jean Libon, Belgija, Francuska, 2017 “

 “Zrenjanin zove” -festival alternativnog zvuka

-I ove godine u sklopu manifestacije „Dani piva“ u Amfiteatru Kulturnog centra, održava se osmi Festivalalternativnog zvuka „Zrenjanin zove“. Nastupaće zrenjaninski i gostujući rok bendovi koji će napravitipravi muzički događaj za sve ljubitelje i poštovaoce ovog muzičkog zvuka. Sve detaljnije informacije o programima Kulturnog centra Zrenjanina, kada se približi datum njihovogodržavanja, redovno možete pogledati i pronaći na našem web-site: www.kczr.org i na  FB stranicama.

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

Izložba “Galerija i talija”

Izložba se bavi početcima izložbene delatnosti Savremene galerije u Zrenjaninu u period od 1956-1964 godine. Tada je ustanova organizovala izložbe u foajeu pozorišta u Zrenjaninu. Na izložbi su postavljene slike iz bogate riznice, koje su izlagane u tom period. Granične godine su odabrane od nastanka umetničke kolonije u Ečki 1956. do dobijanja izložbenog salona u Zrenjaninu 1964. godine. Ovom izložbom obeležava se jubilej 55 godina postojanja salona Savremene galerije Zrenjanin (1964–2019). Autor izložbe je kustos Slavica Popov.

Dečje radionice

Svakog petka od 19 do 20 časova u salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se besplatne likovne radionice za decu. Radiće se sve tehnike od slikanja, vajanja pa do kolaža, i razne tematike. Radionice će voditi primenjena umetnica Jelica Milivojev.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh