I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Šta smo naučili iz radova 64. saziva Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2019“

Izložba radova 64. saziva Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019 privukla je značajnu pažnju zrenjaninske publike u Salon savremene galerije u periodu od 9. do 25. decembra.

U Umetničkoj koloniji Ečka boravilo je i radilo petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika – Irena Kelečević (Srbija), Jelena Vladušić (Srbija), Nora Mesaroš (Srbija), Nemanja Milenković (Srbija) i Dario Smetiško (Hrvatska).

Umetnici su pripremili različite instalacije ukazujući simbolično na pojave u društvu, ambijent u kome živimo, odnos čoveka i prirode. Inspiraciju su tražili tokom boravka u paviljonu dvorca Kaštel u Ečki, sedištu Umetničke kolonije Ečka.

PerSu marketi

Selektorka i kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev kaže da danas, u bitno izmenjenim okolonstima, Umetnička kolonija Ečka pronalazi nove forme da bi boravak i rad umetnika bio što delotvorniji, da podstakne njihov kreativni rad i da svoju kolekciju i dalje bogati što vrednijim delima recentne umetnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Umetnici se danas bave svim temama koje čine svakodnevni život običnog čoveka, od društveno-političkih, naučno-tehnoloških, kulturoloških, religioznih, medicinskih, ekoloških, ekonomskih tema sve do mas-medija i popularne kulture, a pitanje tehnike kojom se služe više nije od primarnog značaja jer ideja postaje od suštinske važnosti, a tehnika je samo medij kroz koji se ta ideja izražava. Upravo u ovome je pronađena mogućnost da se 2006. godine, kada je Umetnička kolonija Ečka proslavljala svoj jubilej, revitalizuje pedesetogodišnji organizam kolonije. Pojam „Slika“ je od jednoznačnog termina koji se odnosio isključivo na dvodimenzionalni predmet – platno na kojem su nanesene boje tehnikom ulja na platnu ili akrila na platnu transformisan u višeznačni, mnogoznačni pojam slike, koji obuhvata različite umetničke tehnike i postupke i koji se u najširem smislu može shvatiti i kao „slika sveta“. U tom smislu se i biraju umetnici koji će učestvovati u koloniji „Slika“.

Ko su učesnici kolonija koje organizujete?

– Uglavnom su to predstavnici mlađe generacije, ali sa bogatim umetničkim iskustvom u izlaganju ne samo u Srbiji već i na međunarodnoj umetničkoj sceni čija dela ostaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin i pružaju mogućnost kompleksnijeg sagledavanja razvoja srpske umetnosti od pedesetih godina prošlog veka do danas. U odnosu na većinu umetničkih kolonija osnovanih u Vojvodini sredinom prošlog veka, Umetnička kolonija Ečka je napravila veliki iskorak u konceptu rada i prihvatanja promena koje nosi savremeni svet i savremeno društvo. Mi, kao organizatori se trudimo da umetnicima u koloniji pružimo nesmetan rad, negujemo interkulturalni dijalog, podstičemo raznolikost i kreativnost umetnika pružajući im više mogućnosti da se inspirišu, stiču različita iskustva i koncipiraju svoje radove tokom boravka u koloniji. Svaka izložba Umetničke kolonije Ečka je drugačija u odnosu na prethodnu, jer umetnici različito reaguju na okruženje i atmosferu u kojoj borave tokom rada u Ečki i to unose u svoje umetničke radove koji već unapred nose u sebi nešto od njihovog prethodnog umetničkog iskustva i karaktera.

Irena Kelečević

Jelena Vladušić

Nora Mesaroš

Dario Smetiško

Nemanja Milenković

Šta je bila osnovna ideja Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019.

-U 64. sazivu Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019., iako nije postojala unapred određena koncepcija na osnovu koje su umetnici pozivani i iako se na osnovu njihovih umetničkih biografija, činilo da su naizgled svi različiti, osim naravno određenih dodirnih tačaka u njihovom umetničkom promišljanju, posmatrajući i analizirajući nastale radove, čini se da su svi umetnici dali odgovore na jednu temu, a to je tema prostora – mesta. Ona je na različite načine interpretirana u njihovim delima i kroz nju se provlače mnoge druge teme i otvaraju druga pitanja, ali kao da upravo specifičnost prostora Umetničke kolonije Ečka sama po sebi nameće ovu temu umetnicima. Da li su u pitanju interpretacije prostora u skladu sa njegovim istorijskim karakterom, ili u skladu sa njegovim pejzažnim, prirodnim, ambijentalnim odlikama, socijalnim i kulturološkim uslovima, matematičkim, tehnološkim i naučnim opservacijama, ličnim preispitivanjima, preispitivanjima odnosa imaginarnog i realnog, prirodnog i veštačkog, odnosa prostora i identiteta, ova tema čini okosnicu radova umenika Jelene Vladušić, Irene Kelečević, Nemanje Milenkovića, Nore Mesaroš i Daria Smetiška, okupljenih u ovogodišnjem sazivu Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019., što se može videti na izložbi.

– Radom kolonije trudimo se da otvorimo nove mogućnosti da se Ečka vrati na mesto koje su joj namenili njeni osnivači – da bude umetnički centar u kojem će umetnici razmenjivati i razvijati nove ideje i slobodno eksperimentisati u kompleksnom polju vizuelnih umetnosti, rekla je Sunčica Lambić Fenjčev na kraju razgovora.

64. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh