I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Srebrna diploma zrenjaninskom Horu Pannonica na festivalu u Herceg Novom

Mešoviti hor „Pannonica“ iz Zrenjanina osvojio je srebrnu diplomu na 5. Međunarodnom festivalu horova koji se održavao u Herceg Novom 20. i 21.septembra.  Na Festivalu se takmičilo 14 horova u dve kategorije a naš zrenjaninski hor „Pannonica“ takmičio se u B kategoriji – horovi odraslih, sa horovima iz Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Hor je nastupio u na svečanom otvaranju Festivala u revijalnom delu.

Hor Pannonica sa osvojenom diplomom

„Naš hor je osnovan pre pet godina pri Udruženju „Major Music“ i od tada redovno radimo, nastupamo i takmičimo se. Hor broji oko četrdeset članova, potpuno je amaterski i sve naše aktivnosti produkt su ljubavi prema horskoj muzici i zajedničkom pevanju. Veliki trud i rad uložili smo u pripreme za ovo takmičenje i sa velikim uzbuđenjem ga očekivali. Prezadovoljni smo našim nastupom što potvrđuje i osvojena srebrna diploma kao i pozitivne kritike žirija. Žiri su činila četiri člana iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Ukrajine. Pohvalili su naš izbor programa, odličnu komunikaciju dirigenta i hora kao i strujanje pozitivne energije koja se oseća prilikom našeg nastupa. Takođe su nam uputili i konstruktivne savete kako bi naše pevanje podigli na još bolji nivo. Meni je ogromno zadovoljstvo da radim sa ovim horom, na probama ozbiljno vežbamo ali uvek pronalazimo vremena i za druženje, smeh i zajedničku zabavu. Postali smo prijatelji i jedna velika horska porodica. Odlazak na takmičenje je bio odličan cilj i motivacija da stremimo što kvalitetnijoj izvedbi. Na takmičenju smo se predstavili sa pet kompozicija i svaka je bila stilski i tehnički drugačija. Otpevali smo “Dona Nobis Pacem” od Mary Linn Lightful, “Magdo” kompozitora Marka Tajčevića, zatim “Deep River” crnačku duhovnu pesmu, ”Ukuthula” afričku molitvu i u aranžmanu Pantatonix “White Winter Hymnal” kao i kompoziciju “Vjeruj u Ljubav” za koju nam je aražman napisao Mirko Jankov. Kao solisti nastupili su: Vilma Dutina, Marija Aleksić, Tatjana Ivanica, Milan Jokić i Darko Popov. Stalni klavirski saradnik od osnivanja hora je Aniko Gardinovački. Interesantno je i da smo mi bili najbrojniji hor Festivala iako smo imali svega 30 članova što po obimu odgovara kamernom horu. Sadašnje horske tendencije u svetu pa i kod nas su sve manji ansambli, više vokalni sastavi a veliki horovi su postali prava retkost“, rekla nam je Zorica Kozlovački, dirigentkinja hora.

Sa horom su nastupili:

PerSu marketi

Sopran: Gorana Aćimović, Tatjana Ivanica, Jelena Vukas, Gordana Nepergaća, Vilma Dutina

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Alt I: Marijana Žarevac, Sanja Mošorinski, Milana Mijatov, Ljiljana Spariosu, Milica Spajić, Marija Aleksić, Ivana Sakač

Alt II: Tatjana Markov, Ljiljana Dimić, Vesna Goršćak, Katarina Goršćak, Maja Momirov, Marina Nikolin

Tenor: Igor Bijelis, Norbert Nehez, Zvonko Romac, Dejan Amzirkov, David Šarvari

Bas: Milan Jokić, Milan Zotović, Darko Popov, Zlatibor Stamenković, Goran Mišković, Milan Milanov

– Za naš amaterski sastav ovo takmičenje je bilo pravi izazov. Sa nama u kategoriji  pevali su horovi sa dugogodišnjom tradicijom i mnogo većim takmičarskim iskustvom. Kamerni crkveni hor “Sv. Pantelejmon – Vels, Makedonija, Mješoviti hor “Zima” –  Bar, Crna Gora, Mešoviti hor “Arxivox” – Ljubljana, Slovenija, Vokalna skupina “Mezzo” – Novo Mesto, Slovenija i kamerni ženski hor “Odjek” – Požarevac, Srbija. U revijalnom delu programa u petak imali smo priliku da čujemo i izvanredan hor “Khorikos” iz Njujorka koji je ove godine pobedio na natpevavanju horova na “Mokranjčevim danima” u Negotinu, kaže Kozlovački.

Grand Prix Festivala pripao je kamernom ženskom horu „Odjek“ iz Požarevca kojem su Zrenjaninci uputili poziv da gostuju na našem narednom Horskom festifalu „Slobodan Bursać“.

– Naše učešće na ovom Festivalu omogućila nam je podrška Grada Zrenjanina, Rotari kluba Zrenjanin i drugih sponzora: Pink Trgovina Zrenjanin, NKi auto Zrenjanin, Velibor Soft Žitište, NS IPA Srbija regija Zrenjanin, JKP Čistoća i Zelenilo Zrenjanin. Poseban divan gest ukazalo nam je Udruženje zrenjaninskih penzionera –  Gradnulica čije su članice na inicijativu Draginje Milović umesile ukusne kiflice i štrudle za ceo hor. Zahvaljujemo se i Mesnoj zajednici “Veljko Vlahović” na Bagljašu i Kulturnom centru Zrenjanina koji nam od osnivanja ustupaju svoje sale za naše probe, navodi naša sagovornica.

Hor “Pannonica”, posle kratke pauze, početkom oktobra započinje rad u novoj sezoni, sa novi interesantnim programom i poziva sve zainteresovane da im se pridruže. Probe se održavaju sredom i nedeljom u 18 sati u sali MZ na Bagljašu.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh