I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Dve izložbe u jednoj – „Srbija pamti“

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 7. marta u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Srbija pamti“.

U okviru ove izložbe, zahvaljujući Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda i Ministarstvu odbrane, biće prikazane dve izložbe – Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu – grupe autora pomenutog udruženja i Srbija pamti savezničku Bizertu (1915–1919), autora Luke Nikolića.

Izložba „Srbija pamti“ predstavlja doprinos Narodnog muzeja Zrenjanin i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Zrenjanina kulturi sećanja na slavne i tragične događaje iz srpske istorije. Publika će ovu izložbu moći da pogleda do 28. marta, a nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, istoričar u Narodnom muzeju Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

Srbija pamti savezničku Bizertu

Izložba Srbija pamti savezničku Bizertu (1915–1919) govori o nesebičnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka, koji su posle albanske golgote prihvatili na desetine hiljada srpskih vojnika i boraca, i značajno doprineli njihovom bržem oporavku. U Bizerti je utočište našlo preko 40 hiljada ranjenika, od kojih je oko 36 hiljada izlečeno u okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara. O tom periodu srpske istorije svedoči i ova izložba na kojoj je predstavljeno preko 85 ratnih fotografija, raspoređenih u okviru 12 istorijskih celina. Autor izložbe je Luka Nikolić. Srbi su u Bizertu pristizali u tri navrata. Prvi put početkom 1916. godine, posle povlačenja kroz Albaniju i evakuacije, zatim nakon prvih velikih okršaja na Solunskom frontu iste godine, kao i od početka 1917. kada su pristizali kontigenti dobrovoljaca iz Amerike, Australije i Novog Zelanda. Bizerta je, za Srbiju, kao i Krf, bila simbol spasa i oporavka, jer je predstavljala početni prostor izbavljenja nakon albanske golgote, a potom je poslužila i kao baza za obuku srpskih vojnika, regruta i dobrovoljaca. Bez Krfa i Bizerte ne bi bilo ni silovitog proboja Solunskog fronta, koji je doneo toliko željenu slobodu i kraj Prvog svetskog rata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu

Izložba Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu nastala je zahvaljujući grupi autora Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o ženama koje su tokom Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet. Na 17 panoa predstavljene su naše heroine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih. Takođe, na panoima su predstavljene i žene iz drugih zemalja koje su došle u pomoć srpskoj vojsci i narodu, kao ratnice, sanitetsko osoblje ili humanitarne radnice, koje su dopremale pomoć, prikupljale novac i slale ga u Srbiju, ili su lično dolazile i ostajale sa srpskim narodom, poput Flore Sends, Evelin Haverfild, Elsi Inglis i mnogih drugih.

Evelina Haverfield

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh