I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Spomen kuća dr Slavka Županskog – adekvatno sačuvati mesto najznačajnijih istorijskih događaja

U kući dr Slavka Županskog u Svetosavskoj 4, objektu koji je od pre godinu dana postao depandans Narodnog muzeja Zrenjanina održana je promocija kataloga „Spomen-kuća Slavka Županskog“ i dokumentarnog filma „Dragiša Brašovan: Majstor scenografije života“ .

Katalog su predstavili urednik i autori tekstova kustos-istoričar umetnosti Dejan Vorgić, istoričar umetnosti-konzervator Bojan Kojičić i kustos-istoričar Vladislava Ignjatov. Svako od ovih vrsnih stručnjaka iz oblasti muzeologije, bibliotekarstva i zaštite spomenika kulture iz svog ugla je dao svoj doprinos i viđenje ovog vrednog kulturnog spomenika.

Kuća dr Slavka Županskog ne može se sagledati mimo šire prostorne  celine u kojoj se ona nalazi. Ceo ambijent Svetosavske ulice prožet je i nabijen istorijom gotovo na svakom koraku. Proglašenje ove kuće za depandans Narodnog muzeja Zrenjanin dalo joj je status koji zaslužuje.

PerSu marketi

– Kuća dr Slavka Županskog je jedno veoma značajno mesto jer je njoj  živela porodica koja je aktivno učestovala u stvaranju, pisanju i oblikovanju istorije našeg grada. To se odnosi pre svega na dr Slavka koji je 1918. godine imao glavnu ulogu u ključnim zadnjim danima  I Svetskog rata ali i na ostale članove porodice koji su dali veliki doprinos kulturnom i društvenom razvoju ove sredine. Njihove impresivne biografije su sabrane u ovom katalogu – kaže dr Filip Krčmar recenzent kataloga.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dragiša Brašovan ostavio je na ovim prostorima neizbrisiv trag i nekoliko značajnih građevina, a između ostalih je radio i projekat rekonstrukcije kuće dr Slavka Županskog.

Katalog i film su deo projekta i zalaganja da se realizuje temeljna obnova kuće i  stalna postavka. Dokumentarni film „Dragiša Brašovan: Majstor scenografije života“ je snimljen u  produkciji Udruženja „Pečat“ i Udruženja „Baštinar“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh