I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Sva lepota i raskoš slovačkih narodnih nošnji do 22. septembra u Narodnom muzeju (14 SLIKA)

– Nekada se prodavalo jutro zemlje da bi se u Budimpešti, Beču, Bratislavi ili Trstu, kupio kašmir za nošnju, kaže Pavel Surovi, kolekcionar slovačkih nošnji i jedan od istinskih „čuvara“ slovačke tradicije i kulture na ovim prostorima. Surovi jedan od dvojice autora izložbe raskošnih slovačkih nošnji koja se do 22. septembra može pogledati u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ono što svakako oduševljava, jeste činjenica da su Pavel Surovi i Branislav Kokavec, ostvarili ideju da u isto vreme sačuvaju izgled starih nošnji i lepotu savremenih devojaka koje su u njima fotografisane.

PerSu marketi

– Najveći simbol Slovaka je plava boja, a pored plave boje, tu su i nošnje, naročito one koje su se nosile u periodu pre Drugog svetskog rata. Izložbom „Slovačka lepota“ hteli smo da prikažemo to da je svaka nošnja bila svojevrsno umetničko delo, i da se na osnovu njihovog izgleda može zaključiti koliko je vremena bilo potrebno da se one izrade. Neki detalji radili su se i po dva-tri meseca. Mnogo sam novca uložio u prikupljanje nošnji, i danas imam više od 100 kompleta, kaže Surovi.

Sve nošnje ovekovečene su ne samo kroz izložbu koja je krenula iz Kulturnog centra u Kisaču, već i u knjizi koja je pre nekoliko dana izašla iz štampe, a za koju sam kaže da predstavlja vizit-kratu Slovaka u Srbiji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba koja je trenutno dostupna u Zrenjaninu, ujedno je i podsetnik od na 245 godina života Slovaka u Kisaču. Nadležni kustos aktuelne izložbe je Branka Babić, kustos etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

„Slovačka lepota“ uživo, devojke u narodnim nošnjama u zrenjaninskom muzeju

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh