I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

Slobodan Tišma dobitnik nagrade „Todor Manojlović „

Nagrada za moderan umetnički senzibilitet u 2013. godini pripala je književniku i umetniku iz Novog Sada Slobodanu Tišmi, saopštio je Fond “Todor Manojlović” iz Zrenjanina.

Žiri koji je Tišmi dodelio priznanje čine predsednica Upravnog odbora Fonda Vladislava Gordić-Petković, glumac Predrag Miki Manojlović, teatrolog Boško Milin, književnik Vladimir Arsenijević i akademski slikar Radovan Živankić.

U njihovom obrazloženju navedeno je da je Slobodan Tišma dao veliki doprinos kulturi Novog Sada kao urednik književnih programa u novosadskoj “Tribini mladih” u njenim najslavnijim danima, i kao urednik kulturne rubrike studentskog lista “Index”.

tisma
Žiri je naveo da je krajem 1970-ih i 1980-ih godina Tišma bio deo stvaranja istorije novog talasa muzike u bendovima La Strada i Luna.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Zahvaljujući na dodeljenoj nagradi, Slobodan Tišma je izjavio da je zadovoljan što je svrstan u red književnika modernog umetničkog senzibiliteta, iako spada u generaciju rođenu 1946. godine.

Priznanje se laureatu dodeljuje u mestu u kom živi, tako da je pobednik proglašen u zgradi Vlade Vojvodine, a svečana dodela nagrade biće u maju u Zrenjaninu.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu osnovala je 1991. godine Fond “Todor Manojlović” sa ciljem da istražuje, objavljuje i afirmiše dela ovog književnika, kao i da podstiče književno stvaralaštvo uopšte.

Tim povodom ustanovljena je prestižna Nagrada za moderan umetnički senzibilitet, koja se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti, a čije je delo autentično, provokativno i u skladu sa stvaralaštvom Todora Manojlovića.

Slobodan Tišma dobitink je NIN-ove negrade za književnost 2012. godine za roman “Bernardijeva soba”.

Izvor: Beta  Foto: dobrevibracije.org

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh