I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

Slobodan Tišma dobitnik nagrade „Todor Manojlović „

Nagrada za moderan umetnički senzibilitet u 2013. godini pripala je književniku i umetniku iz Novog Sada Slobodanu Tišmi, saopštio je Fond “Todor Manojlović” iz Zrenjanina.

Žiri koji je Tišmi dodelio priznanje čine predsednica Upravnog odbora Fonda Vladislava Gordić-Petković, glumac Predrag Miki Manojlović, teatrolog Boško Milin, književnik Vladimir Arsenijević i akademski slikar Radovan Živankić.

U njihovom obrazloženju navedeno je da je Slobodan Tišma dao veliki doprinos kulturi Novog Sada kao urednik književnih programa u novosadskoj “Tribini mladih” u njenim najslavnijim danima, i kao urednik kulturne rubrike studentskog lista “Index”.

tisma
Žiri je naveo da je krajem 1970-ih i 1980-ih godina Tišma bio deo stvaranja istorije novog talasa muzike u bendovima La Strada i Luna.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Zahvaljujući na dodeljenoj nagradi, Slobodan Tišma je izjavio da je zadovoljan što je svrstan u red književnika modernog umetničkog senzibiliteta, iako spada u generaciju rođenu 1946. godine.

Priznanje se laureatu dodeljuje u mestu u kom živi, tako da je pobednik proglašen u zgradi Vlade Vojvodine, a svečana dodela nagrade biće u maju u Zrenjaninu.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu osnovala je 1991. godine Fond “Todor Manojlović” sa ciljem da istražuje, objavljuje i afirmiše dela ovog književnika, kao i da podstiče književno stvaralaštvo uopšte.

Tim povodom ustanovljena je prestižna Nagrada za moderan umetnički senzibilitet, koja se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti, a čije je delo autentično, provokativno i u skladu sa stvaralaštvom Todora Manojlovića.

Slobodan Tišma dobitink je NIN-ove negrade za književnost 2012. godine za roman “Bernardijeva soba”.

Izvor: Beta  Foto: dobrevibracije.org

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh