I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Saznajte sve o vrednim legatima u Narodnom muzeju

Deo bogate i vredne likovne postavke u Narodnom muzeju u Zrenjaninu čine legati nekoliko umetnika koji su svojim životom i radom ostavili značajan trag u kulturi našeg područja.

Prilikom obilaska postavke, posetioci mogu videti zaostavštinu velikih umetnika, njihova umetnička dela ali i predmete i nameštaj koji su za života koristili.

Predstavljamo vam mini vodič kroz sobe u kojima su smešteni vredni legati.

Legat Uroša Predića

Nakon smrti Uroša Predića 1953. godine, Narodni muzej Zrenjanin i tadašnji upravnik Lazar Nikolić založili su se da sva umetnikova zaostavština koju su zatekli u njegovom beogradskom ateljeu dospe u ovu ustanovu. Naslednica Emilija Đukić je inventar Predićevog životnog i radnog prostora predala na čuvanje Narodnom muzeju od čega je formiran legat. Među poklonjenim predmetima su radovi iz različitih perioda njegovog života, od akvarelisanih dečijih crteža, izvanredne slike „Vizija u oblacima”, do jednog od poslednjih dela, nedovršene ikone „Kamenovanje Sv. Stefana”. Pored portreta, kao najbrojnije Predićeve afirmacije, tu su i skice, fotografije, prepiska…. Iz umetnikovog ateljea u Narodni muzej Zrenjanin preneti su i delovi nameštaja, štafelaj i slikarska paleta.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

U ovoj prostoriji može se videti slika „Vizija u oblacima” za koju je sam Predić rekao da je nastala pod uticajem knjige „Crvena sablast” Johana Šera, kao i njegov Autoportret nastao 1949. kada je slikar imao 92 godine.

uros-predic

Legat Tivadara Vanjeka

Slikar Tivadar Vanjek koji je rođen u Kikindi, a umro u Ljubljani, najveći deo svog života je vezao za Zrenjanin. Bio je jedan od inicijatora stvaranja ovdašnje umetničke kolonije i njen prvi upravnik. U Narodnom muzeju Zrenjanin danas se nalazi legat Tivadara Vanjeka, poznat kao „Vanjekov dar” formiran od tri donacije sa skoro 300 radova koje je slikar poklonio Opštini Zrenjanin, a ona predala Muzeju na trajno čuvanje. U ovoj prostoriji, gde je smešten samo deo poklona može se dobiti celokupan uvid u sve faze umetnikovog izraza, od početničkih, preko impresionističkih i ekspresionističkih radova, do poetskog realizma, intimizma i metafizičkog slikarstva. Motivi koji čine atmosferu sadašnje i prošle Vojvodine izviru iz svih crteža i slika: kuće sa baroknim zabatima, šarene fasade, seoske kapije i mali prozori sa šalokatrama, ukrasi od kovanog gvožđa, folklorni predmeti koji nam pričaju o minulom vremenu…

U ovoj prostoriji izdvajaju se takozvani „Pendžeri prijateljstva“, slike koje nose imena Vanjekovih prijatelja, slikara i istoričara umetnosti, a predstavljaju pogled kroz prozor i ambijent oko prozora unoseći duh osoba kojima je posvećen.

r-vanjek

Legat četiri umetnice

Pokloni predstavljaju jedan od značajnijih vidova bogaćenja muzejskih fondova. Tradicija poklanjanja začeta je od momenta osnivanja Narodnog muzeja Zrenjanin i danas je Umetničko odeljenje bogatije za nekoliko legata. Među njima su legati dve slikarke – Pauline Sudarski i Frederike Bende i dve vajarke -Zlate Markov Baranji i Ljubice Tapavički. Bilo da je u pitanju sopstvena želja ili pak želja njihovih naslednika, poklonjeni radovi čine važan deo muzejskog fonda i stalne postavke Likovne zbirke.

cetiri-umetnice

Skulptura „Siročići” Zlate Markov Baranji jedan je od omiljenih eksponata u ovoj sobi koji izaziva pažnju publike. Načinjena je od bojene terakote koja predstavlja pet gotovo istovetnih dečaka, skromnog i ljupkog izgleda.

sirocici

Spomen-soba Todora Manojlovića

Todor Manojlović je bio pesnik, esejist, kritičar, istoričar umetnosti, prevodilac, dramski pisac, inicijator brojnih književnih pokreta, umetničkih grupa, pripadnik srpske moderne umetnosti, rodonačelnik moderne srpske poezije i likovne kritike. Rođen je u nekadašnjem Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu) i tu je proveo svoje poslednje godine života. Enterijer njegove radne sobe je zahvaljujući sestri Veri Putić predat na brigu Narodnom muzeju Zrenjanin. To je danas Spomen-soba Todora Manojlovića, rekonstrukcija ambijenta u kojem je ovaj izuzetan čovek stvarao do kraja svog života.

todor-manojlovic1

todor-manojlovic

Pored postojećih soba, u narednom periodu Narodni muzej pripremiće i legat porodice Varadi koji je pre nekoliko dana poklonjen toj ustanovi. Članovi porodice Varadi obeližili su prošlost našeg grada, istoriju, pravni, politički i kulturni život. Po otvaranju legata za javnost, posetioci će moći da vide izuzetno važnu zbirku – sto, stolica, poluležaljke, police sa knjigama, i izvestan broja sitnijih predmeta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh