I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Sasvim skromni darovi

Zrenjaninski autor Uglješa Šajtinac, dobitnik dve značajne književne nagrade u prethodnoj godini, „Vitalove“ i „Bora Stanković“ nakon Kinikde, Vranja, i Šapca predstavio je svoj nagrađeni roman „Sasvim skromni darovi“ i domaćoj publici u Kulturnom centru Zrenjanina. 

Roman „Sasvim skromni darovi“ bio je i u najužoj konkurenciji za prestižnu NIN-ovu nagradu, a kod čitalačke publike je izazvao veliko interesovanje jer je za vrlo kratko vreme doživeo dva izdanja sa tendencijom da ih bude još.

– Odavno nismo imali roman koji sa takvom snagom predstavlja celovitu priču sadašnjosti iz više uglova i sa više strana što nedostaje savremenoj književnosti, izjavio je na promociji Gojko Božović, urednik izdanja izdavačke kuće „Arhipelag“.

U romanu se vodi prepiska e-mailovima dvojice braće od kojih jedan živi u Banatu i bavi se nekim sasvim običnim poslom a drugi je u Njujorku i tamo gradi karijeru dramaturga. Oni u tom svom neuobičajenom kontaktu odmotavaju svoje lične, životne i kolektivne priče u poslednjoj deceniji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

– Sada se osećam najgospodskije jer konačno ne moram sve sam da organizujem i imam izdavača koji vodi računa o svemu, rekao je Uglješa Šajtinac. On napominje i da je u sadašnje vreme publika prepuštena suženom izvoru nformacija i da čitalac sam treba da presudi. Zadovoljan je time što su ljudi prepoznali  baš njegovu knjigu kao odraz stvarnosti i to smatra velikim uspehom.

Gojko Božović je za autora rekao i to da je fantastična ta njegova brzina i da je retko da neko u tako kratkom vremenu napiše dva izuzetna dela poput „Hadersfilda“ i „Sasvim skromnih darova“. Na promociji su prisutni imali priliku i da čuju dva pisma braće koje je pročitao Uglješa a komotno se može reći i to da je ovo bilo jedno od „onih“ predstavljanja knjige koje nije izazivalo zevanje mnogobrojnih posetilaca.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh