I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Saopšten uži izbor za nagradu „Đura Jakšić“ za 2021. godinu – šest pesnika u užem izboru

Trideset i šesti put se dodeljuje nagrada „Đura Jakšić, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.

Na trećoj sednici, održanoj 26. maja 2021. godine, žiri je nakon razmatranja naslova koji su pristigli na konkurs (razmatrano je oko 100 naslova), doneo odluku da predloži sledeći uži izbor:

Bojan Jovanović: Dolazeće doba, Zavod za udžbenike, Beograd; Radivoj Šajtinac: Aveti atara, Gradska narodna biblioteka, Zrenjanin; Radmila Petrović: Moja mama zna šta se dešava u gradovima, Enklava, Beograd; Siniša Tucić: Mehanički monstrumi, Enklava, Beograd: Saša Nišavić, Čestica, IPC NS i Fondacija Grupa sever, Novi Sad i Branislav Matić, Ostrvo, SKZ, Beograd.

Nagrada će biti uručena u okviru 60. Liparskih večeri, na otvaranju u junu ove godine. Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1000 evra, kao i diploma.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Nagradu Đura Jakšić, u skladu sa poetikom i etikom jednog od najuglednijih srpskih romantičara, poneli su istaknuti savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Vojislava Despotova, Radmile Lazić, do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Dragana Jovanovića Danilova…

Žiri je zaključio da su pesničku produkciju obeležili autori različitih ideologija i poetika: od tvrde konceptualizovane refleksivnosti sa klasičnim pitanjima odnosa prošlog i aktualnog; evokacije lirskog i nadrealističkog prema poeziji, kulturi i poziciji individue u vremenu do poezije sa promenjenim jezičkim repertoarom, sa modernom percepcijom aktualnog sveta, sa senzibilitetom koji demistifikuje povlašćene kulturne i formalne jezičke obrasce, sa snažnim uplivom urbane i tehnološke kulture, sa povišenom kritičkom refleksijom stvari života, sa obnovom lirizma …
Žiri je razmatrao prva izdanja knjiga, u skladu sa Pravilnikom o nagradi, posvećujući pažnju pesnicima moderne jezičke osetljivosti, složene percepcije stvarnosti i jezičkih gestova koji gaje moderan način razumevanja poezije naspram oveštalih i iscrpljenih vidova pevanja uopšte.

Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade predočiti javnosti najkasnije do 2. juna 2021. godine.
Žiri nagrade Đura Jakšić radio je u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović, Jovan Zivlak, predsednik.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh