I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Sanjine „Sanjalice“ – svako dete poseduje talenat koji treba prepoznati

Oni publiku osvoje i pre nego što zapevaju. Hor „Sanjalice“ čine deca uzrasta od 3 do 10 godina. Svoju ljubav prema muzici, nesebično sa njima deli Sanja Popović Santovac.

Pre gotovo pola veka, vizionarski duh i neverovatna umetnička energija jednog čoveka, zarazili su ovaj grad horskom muzikom. Zrenjanin je danas, sa preko dvadeset kvalitetnih horskih ansambala, bez sumnje grad horskog stvaralaštva. I to je generacija koja je stasavala  u dva izuzetna zrenjaninska hora –  „Josif Marinković“ i „Koča Kolarov“. Neki su preuzeli dirigentske palice svojih učitelja, a mnogi ostali zaljubljenici u horsko pevanje. I baš zahvaljujući ovim ljudima, priča o neraskidivoj vezi Zrenjanina i horskog stvaralaštva nastaviće da živi u nekim generacijama koje tek dolaze. Jer su omogućili da na veliku horsku scenu zakorače najmladji. Oni koji publiku osvoje i pre nego što zapevaju. Jedan od takvih horova su „Sanjalice“  pod dirigentskim vodjstvom Sanje Popović Santovac. Članovi hora su deca, polaznici Muzičkog zabavišta koje je  2014. godine osnovano u okviru udruženja „Kolegijum“.

I Taxi Zrenjanin

Ko sve može pevati u „Sanjalicama“?

Sanja: Hor “Sanjalice” čine deca uzrasta od 3 do 10 godina, pa i starija deca. Nema audicije, svi su dobro došli, jer postojimo zarad toga da se kod dece razvije ljubav prema muzici, ljubav prema grupnom i solističkom pevanju, a onda sledi i sve ostalo: razvijanje sluha, ritma, muzikalnosti… Često imamo i organizovanja gostovanja gde nam profesori instrumenata pričaju o instrumentu i gde se deca, neka prvi put, susreću sa tim. Mogu da probaju kako se taj instrument svira. Dakle, živi kontakt sa instrumentom je nezamenjiv osećaj.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako izgleda rad sa decom ovog uzrasta?

Sanja: Vrlo je osetljiv.deca ovog uzrasta su spontana, kažu šta misle. Svako dete poseduje talenat koji treba prepoznati. Puno toga naučim od njih, jer oni emocije iznose na vrlo jednostavan način. Uvek se vodim mišlju, da šta god da radimo, treba da im prenesem moju ljubav ka muzici. Od te ljubavi zavisi sve ostalo.

Zbog čega je značajno da decu od malena upoznajemosamuzičkimstvaralaštvom?

Sanja: Puno toga je pisano na temu kako muzika utiče na decu. Ja sam samo svedok toga i neko ko može da potvrdi pozitivan uticaj u svakom pogledu. O tome svedoče i roditelji, koji su moji vrlo bliski saradnici, od njih čujem šta za njihovo dete znači moj celokupni rad. To mi je najveća potvrda. Roditelji i ja se zajedno radujemo pozitivnim rezultatima.

Kako deca reaguju pred i tokom nastupa ?  Imaju li tremu, umeju li da „iznesu“ duži program?

Sanja: S obzirom da je svaki naš čas javni nastup, jer deca izlaze na improvizovanu scenu, vežbaju pokrete, koriste mikrofon, trema ne postoji. Vrlo se raduju svakom nastupu. Bez problema stoje na sceni i do 30 minuta. Naravno, to je proces navikavanja. Moram da istaknem i to da se sva deca, od prvog dana, uključuju u sve aktivnosti. Dakle nema prve i druge postavke. Svi smo podjednako bitni.

Šta je na repertoaru hora “Sanjalice”?

Sanja: Repertoar čine dečije pesmice sa odabranom tematikom. To je, recimo, muzika iz predstava za decu “Trapavi zmaj”, ”Zvezdan”, “Čudnovati srebrenjak”, kompozitora Aleksandra Popovića.

Kako izgleda jedan čas?

Sanja: Prvo se upevavamo, vežbamo disanje, lestvice, razne vežbice za postavku glasa, oblikovanje vokala, vežbe za usne i mimiku…Zatim sledi učenje pesmica ili uvežbavanje repertoara. Nastava se odvija na dve lokacije. Na Bagljašu, u Mesnoj zajednici “Veljko Vlahović”, sa decom radim ja, a na Novoj Koloniji, u Mesnoj zajednici “Savo Kovačević” sa decom radi Aleksandra Petrov Uvalin.

Koji nastupi vas očekuju u predstojećem periodu?

Sanja: Koncert “Svi smo mi solisti”, gde sva deca i jesu solisti, zatim “Praznične horske čarolije”, nastup na trgu u okviru “Novogodišnje čarolije”, a onda kratak predah i u drugom polugodištu kreću dalje pripreme za prolećne festivale.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh