I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Rekonstruisana stalna postavka Likovne zbirke Narodnog muzeja

Posetioci zrenjaninskog Narodnog muzeja, od sredine oktobra imaju mogućnost da pogledaju rekonstruisanu stalnu postavku Likovne zbirke 18. i 19. veka u kojoj su predstavljeni radovi anonimnih autora, ali i dela velikih umetnika srednjeg Banata –  Konstantina Danila, Đure Jakšića, Novaka Radonića, Pavla Simića, Stevana Todorovića i drugih.

 stalna_likovna_postavka_muzej_zrenjanin1

Zbirka Likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin jedna je od najvrednijih likovnih opusa u našoj pokrajni. Sastoji se od 1500 predmeta i predstavlja sve što se na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini u periodu od 18. veka do sredine 20. veka.

Nakon uspešnih rekonstukcija i restauracija, odrađenih u skladu sa muzeološkim pravilima, broj izloženih dela povećan je sa 46 na 62. Deo eksponata, dugo vremena nalazio se u depou i do sada nije nikad, ili je vrlo retko, predstavljan javnosti. 

Fordomanija

 stalna_likovna_postavka_muzej_zrenjanin2

– Slike i predmete trebalo je pripremiti za izlaganje i izvršiti određeni konzervatorsko – restauratorski postupak od strane Konzervatorske službe. U procesu pripreme učestovale su i Tehnička služba koja je osmislila realizaciju postavke kao i Pedagoško-informativna služba čiji je zadatak bio pružanje informacija o eksponatima. Angažovali smo i arhitektu koji je dao vizuelni identitet enterijera i vršio nadzor prilikom izvođenja radova. Ova izložba je rezultat timskog rada, izjavila je za naš portal Olivera Skoko, kustos izložbe i rukovodilac Likovne zbirke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

stalna_likovna_postavka_muzej_zrenjanin4Skoko je dodala da su u muzejskim prostorijama otklonjeni nedostaci i smetnje predmetima. Prodor prirodnog svetla zaustavljen je rol zavesama, a postavljene su i dvojezične legende, na srpskoj ćirilici i engleskom jeziku, uz svako izloženo delo.

– Najstariji eksponati datiraju iz 18. veka, a većina njihovih autora ostali su anonimni. Reč je o zoografima, nepoznatim i priučenim slikarima koji su se najčešće obrazovali u manastirima te otuda preovlađuje religiozna tematika. Jedno od najznačajnijih izloženih dela je deo ikonostasa Šerbana Popovića iz 1744. koji se nalazio u staroj crkvi Svetog Nikole u Ečki. Među radovima iz 19. veka najviše je portreta iz perioda bidermajera, romantizma i klasicizma, istakla je naša sagovornica.

stalna_likovna_postavka_muzej_zrenjanin3

Zbog obimnosti poslova i ograničenih finansijskih sredstava, projekat se odvija parcijalno stoga je prvo sprovedena rekonstrukcija prostorija u kojima su smešteni predmeti iz 18. i 19. veka. 

 stalna_likovna_postavka_muzej_zrenjanin5

Projekat su finansijski podržali Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa 500.000 dinara i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje sa 250.000 dinara. 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh