I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Radovi umetnika sa prostora bivše Jugoslavije – dela koja su prvi put pred publikom

Na izložbi „Jugoslovenski umetnički prostor u prostoru Umetničke kolonije Ečka“ predstavljena su dela preko tridesetoro autora sa prostora bivše Jugoslavije koja se čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin. Neka od ovih dela u zbirku su ušla nakon borvka i rada umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka, neka dela su otkupljena sa samostalnih i kolektivnih izložbi koje je organizovala Savremena galerija Zrenjanin, dok su neka dospela u zbirku kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine. Posebnost ove izložbe je i u tome što su ova dela retko bila izlagana, a oko dvadeset dela je sada prvi put pred publikom. Među njima su i dela u nastavku teksta.

RODOLJUB ANASTASOV

Iz ciklusa „Čovek i prostor XXXIX“
1982.
kombinovana tehnika

Rodoljuba Anastasova (Skoplje, 1935.) smatraju jednim od najistaknutijih umetnika u savremenoj makedonskoj umetnosti. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Beogradu. Od 1963. do 1965. godine bio je na Golom Otoku. Po povratku u Skoplje počeo je da radi na polju nefigurativne umetnosti. Od 1980. do penzije bio je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju. U svojoj umetnosti bavi se pojmom prostora na svojevrstan način. Slika je otkupljena za zbirku Savremene galerije Zrenjanin sa samostalne izložbe koju je Rodoljub Anastasov imao u zrenjaninskoj galeriji 1983. godine.

PerSu marketi

JANEZ BOLJKA

Upornik
1967.
bronza

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Slovenački vajar i grafičar Janez Boljka (Subotica, 1931.- Ljubljana, 2013.) je pionir slovenačke nadrealističke skulpture. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Godine 1959. je završio postdiplomske studije vajarstva kod profesora Karela Putriha, a 1961. grafike kod Rika Debenjaka. Postao je poznat po svojim vajarskim ostvarenjima u gvožđu, koja su bila sastavljena zavarivanjem komada starog gvožđa i starog oružja. Kasnije se posvetio grafici. Godine 1988. dobio je Prešerenovu nagradu za životno delo. Bio je učesnik Umetničke kolonije Ečka 1966. i 1973. godine i tada je uglavnom radio grafike, dok je skulptura „Upornik“ otkupljena za zbirku sa njegove samostalne izložbe u Savremenoj galeriji Zrenjanin 1967. godine.

MARJAN DOVJAK

Vojvodina
1957.
ulje na lesonitu

Marjan Dovjak (Kozarje, 1928. – Trnovski Grozd, Slovenija 1971.) je diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Studije je nastavio kod profesora Gabrijela Stupice, a kasnije u Umetničkoj školi Andre Lota u Parizu. Slikao je motive iz svakodnevnog života, mrtvu prirodu i pejzaže. Pod Lotovim uticajem razvija ličnu verziju kubnih formi i prizore objekata u novim prostornim projekcijama. Bio je učesnik Umetničke kolonije Ečka dugi niz godina u kontinuitetu od 1957. do 1962. i poslednji put 1971. godine. Na slici koja se čuva u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, a koja je za zbirku otkupljena 1959. godine vidi se koliko je vojvođanska ravnica, odnosno okruženje Umetničke kolonije Ečka uticalo na rad ovog umetnika.

EDIN NUMANKADIĆ

Boja, prostor, vrijeme
1978.
akril na platnu

Edin Numankadić (Sarajevo, 1948.) je završio Pedagošku akademiju na Katedri za likovno obrazovanje u Sarajevu, a studirao je Istoriju jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U ranom periodu Numankadić se izražavao jezikom slikarstva bojenog polja i procesualnog i analitičkog slikarstva što se može uočiti na delu koje se čuva u Savremenoj galeriji Zrenjanin koje je otkupljeno za zbirku sa samostalne izložbe koju je umetnik imao u zrenjaninskoj galeriji 1988. godine. U kasnijem radu umetnik se služi i praksom slučajno nađenih objekata. Svojom umetničkom aktivnošću doprineo je pluralizaciji i liberalizaciji na bosanskohercegovačkoj umetničkoj sceni. Dva puta je bio učesnik Venecijanskog bijenala (1993. i 2003).

 

LJUBOMIR PERČINLIĆ

AB – H
1979.
ulje na platnu

Ljubomir Perčinlić (Zenica, 1939. – Zagreb, 1998.) je završio Akademiju likovne umetnosti u Beogradu. Bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu do 1992. godine, kada odlazi u Hrvatsku. Značajan period njegovih progresivnih umetničkih ideja bio je osnov grupe „Prostor – oblik“ koja je imala veliki značaj u umetnosti Bosne i Hercegovine. Njegovo slikarstvo ima izraziti redukcionistički karakter što se može videti na slici koja se čuva u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, a koja je otkupljena za zbirku 1979. godine sa umetnikove samostalne izložbe.

ANDRAŠ HANĐA

Studija
1965.
ulje na platnu

Andraš Hanđa (Moravica 1912. – 1989.) je učio na Akademiji umetnosti u Beogradu između 1937. i 1941. godine. Zbog levičarskih stavova za vreme Drugog svetskog rata bio je prinuđen da živi u Budimpešti. Godine 1947. odlazi u Zagreb gde završava Akademiju. Godine 1978. dobio je Forumovu nagradu za likovnu umetnost. Teme njegovih radova su uglavnom klovnovi, sahrane siromašnih, prodavci pereca, muzičari, a jedna od tih tema je upravo predstavljena na slici koja se čuva u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Slika je otkupljena za zbirku 1965. godine, sa izložbe Umetničke kolonije Ečka na kojoj je Andraš Hanđa bio učesnik.

SADKO HADŽIHASANOVIĆ

Intima
1992.
ulje na platnu

Sadko Hadžihasanović (Bihać, 1959.) je završio Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu i postdiplomske studije slikarstva u Beogradu. Od 1993. godine živi i stvara u Kanadi. Bio je učesnik Umetničke kolonije Ečka 1992. godine kada je i ova slika ušla u zbirku Savremene galerije Zrenjanin. U svojim delima se uglavnom bavi istraživanjem društenih i kulturoloških implikacija na identitet što se može iščitati i na slici predstavljenoj na izložbi.

 

TOMISLAV ŠEBEKOVIĆ

Motiv iz Zrenjanina
1967.
ulje na platnu

Tomislav Šebeković (Ivangrad, Berane, 1929.) je završio Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića. Postdiplomske studije za fresko slikarstvo i mozaik završio je kod profesora Mila Milunovića. Bio je učesnik Umetničke kolonije Ečka od 1966. do 1973. godine u kontinuitetu, a zatim 1981. i 1983. godine. Kuriozitet ove slike je što je na njoj realistički predstavljen deo Zrenjanina, 1967. godine kada je umetnik boravio u koloniji Ečka.

Izložbu „Jugoslovenski umetnički prostor u prostoru Umetničke kolonije Ečka“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja. Posetioci će moći da je pogledaju do 7. oktobra u salonu Savremene galerije Zrenjanin na Trgu slobode.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh