I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Kultura

Prvi srpski horor film pred Zrenjaninskom publikom u Narodnom muzeju (VIDEO)

U okviru izložbe Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine u utorak, 17. aprila 2018. godine, u 18 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličena projekcija filma „Leptirica“ (1973).

Nakon projekcije  u 19 časova predavanje o filmu održaće naš čuveni reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević.

Inspiraciju za prvi srpski film strave i užasa  Kadijević je je dobio čitajući pripovetku „Posle devedeset godina“ Milovana Glišića. Veruje se da u ponoćnim časovima vampiri zalaze oko vodenice. Vuk Karadžić je zapisao narodno verovanje da se u vreme gladi oko vodenice skupljaju vampiri. O vezi vampira i vodenica svedoči i pripovetka Milovana Glišića  zasnovana na tada još živim narodnim verovanjima, u kojoj je jedan od glavnih likova vampir Sava Savanović, koji ubija vodeničare u zarožanskoj vodenici.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Da podsetimo, izložba Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine traje do 22. aprila u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i predstavlja rezultat istraživačkog rada višeg kustosa, Dušana Marinkovića. Postavka obuhvata preko 40 panoa (obogaćenih terenskim i arhivskim fotografijama, tehničkim crtežima mlinova, tabelama, mapama), šest interaktivnih maketa koje su napravili učenici Elektrotehničke i građavinske škole Nikola Tesla u Zrenjaninu, tri originalne mape koje su služile kao izvor za istraživački rad, kao i razglednice sa motivima vetrenjača iz kolekcije čiji je vlasnik dr Peter Rokai, profesor opšte istorije srednjeg veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ono što ovu izložbu izdvaja od dosadašnjih je implementacija QR kodova na izložbi i unutar istoimene publikacije. Da bi se u potpunosti sagledale izložba i knjiga, neophodno je preuzeti besplatnu aplikaciju Mills of Central Banat AR sa Play prodavnice i instalirati je kako bi bio pokrenut sadržaj koda. Svaki QR kod korisniku pruža audio-vizuelnu informaciju koja je direktno vezana za konkretni sadržaj poglavlja izložbe.

U knjizi koja prati izložbu jedno posebno poglavlje posvećeno je narodnim običajima i verovanjima u vezi sa mlinovima i vampirima.

 

deo teksta iz kataloga, autor Dušan Marinković

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh