I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Prvi srpski horor film pred Zrenjaninskom publikom u Narodnom muzeju (VIDEO)

U okviru izložbe Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine u utorak, 17. aprila 2018. godine, u 18 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličena projekcija filma „Leptirica“ (1973).

Nakon projekcije  u 19 časova predavanje o filmu održaće naš čuveni reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević.

Inspiraciju za prvi srpski film strave i užasa  Kadijević je je dobio čitajući pripovetku „Posle devedeset godina“ Milovana Glišića. Veruje se da u ponoćnim časovima vampiri zalaze oko vodenice. Vuk Karadžić je zapisao narodno verovanje da se u vreme gladi oko vodenice skupljaju vampiri. O vezi vampira i vodenica svedoči i pripovetka Milovana Glišića  zasnovana na tada još živim narodnim verovanjima, u kojoj je jedan od glavnih likova vampir Sava Savanović, koji ubija vodeničare u zarožanskoj vodenici.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Da podsetimo, izložba Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine traje do 22. aprila u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i predstavlja rezultat istraživačkog rada višeg kustosa, Dušana Marinkovića. Postavka obuhvata preko 40 panoa (obogaćenih terenskim i arhivskim fotografijama, tehničkim crtežima mlinova, tabelama, mapama), šest interaktivnih maketa koje su napravili učenici Elektrotehničke i građavinske škole Nikola Tesla u Zrenjaninu, tri originalne mape koje su služile kao izvor za istraživački rad, kao i razglednice sa motivima vetrenjača iz kolekcije čiji je vlasnik dr Peter Rokai, profesor opšte istorije srednjeg veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ono što ovu izložbu izdvaja od dosadašnjih je implementacija QR kodova na izložbi i unutar istoimene publikacije. Da bi se u potpunosti sagledale izložba i knjiga, neophodno je preuzeti besplatnu aplikaciju Mills of Central Banat AR sa Play prodavnice i instalirati je kako bi bio pokrenut sadržaj koda. Svaki QR kod korisniku pruža audio-vizuelnu informaciju koja je direktno vezana za konkretni sadržaj poglavlja izložbe.

U knjizi koja prati izložbu jedno posebno poglavlje posvećeno je narodnim običajima i verovanjima u vezi sa mlinovima i vampirima.

 

deo teksta iz kataloga, autor Dušan Marinković

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh