I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Prošao je tačno jedan vek od početka kolonizacije Banata, Bačke, Srema…

U atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin održana je promocija knjige dr Milana Micića „Kolonistička naselja (1920 – 1941) Banat, Bačka, Srem.

U periodu 1920. – 1941. trajao je veliki kolonizacioni talas kojim je Kraljevina SHS (Jugoslavija) naseljavala svoje „severne krajeve“ (Banat, Bačka, Srem, Baranja, Slavonija) srpskim ratnim dobrovoljcima iz dinarskih krajeva Kraljevine, srpskim optantima iz Mađarske, Rumunije i srpskim stanovništvom Banata (dinarsko-ravničarska kolonizacija). U tom kolonizacionom procesu stvoreno je do 1941. godine blizu 200 novih naselja u kojima je pred rat živelo oko 100 000 ljudi. Jedno od najznačajnijih kolonizacionih područja bila je okolina Velikog Bečkereka – Petrovgrada u kom je naseljeno blizu 20 000 ljudi. Dr Milan Micić u svojoj prvoj knjizi o kolonističkim naseljima izgrađenim od 1920. – 1941. opisuje način formiranja, strukturu zavičajnih grupa, formiranje javnog života, pitanja egzistencijalnog minimuma u  20 kolonističkih naselja među kojima su Banatsko Karađorđevo, Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, Banatsko Višnjićevo, Rusko Selo, Podlokanj, Valdimirovac, Salsuš, Hajdučica, Pavliš, Kovin, Sirig… O ovom delu govorili su pored autora i Bogdan Šekarić etnolog i Dimitrije Mihailović istoričar.

Izdavači knjige su Banatski kulturni centar Novo Miloševo, Kulturni centar Lukijan Mušicki Temerin

PerSu marketi

– Doseljenici u ove krajeve dolaze vođeni interesima tadašnje države ali i vlastitim interesima da iz jedne polugladi dođu u „obećanu zemlju“. Kolonizacija ali i agrarna reforma u tom periodu jesu i pokušaj da se raskrsti sa feudalnim odnosima – kaže dr Micić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Jedan deo ljudi stigao je u ove krajeve i iz Amerike. Oni kao i kolonisti bili su u stalnom pokretu ali i sposobni za nove izazove i život u novoj sredini – kaže Bogdan Šekarić etnolog.

– Postoje nova naselja i kolonije do postojećih naselja. Neka sličnost se ogleda u činjenici da je to stanovništvo naseljavano iz Dinarskih krajeva. Naselja su uglavnom građena uz samu granicu kao neka vrsta živog zida prema novonastalim državama Mađarskoj i Rumuniji. Naselja su u isto vreme služila i kao nagrada za dobrovoljce za učešće u ratu ali i protiv mogućeg neprijateljskog dejstva jer je neki ratni duh ostao prisutan i nakon 1918. godine – naveo je Dimitrije Mihailović istoričar.

Dr Milan Micić je doktor istorijskih nauka, književnik, publicista i poeta. Autor je preko 40 knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije.

Ovom prilikom najavljeno je i otvaranje izložbe povodom sto godina od kolonizacije u Vojvodini u Muzeju Vojvodine čiji su autori Dimitirje Mihailović i Bogdan Šekarić ali će u novembru prvo gostovanje ove izložbe biti u Narodnom muzeju Zrenjanin. Na promociji je nastupila Ženska vokalna grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađođreva i Aleksandrova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh