I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

Promocija knjige „Velike misli malog Tišme“

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u petak 30. januarau 19 časova biće održana promocija knjige „Velike misli malog Tišme“ Slobodana Tišme, dobitnika „Nagrade za moderni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“ za 2013. godinu.

slobodan-tisma

Na promociji će, pored autora, govoriti članovi Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ profesorka dr Vladislava Gordić Petković, predsednica UO Fonda, mr Boško Milin, teatrolog, Vladimir Arsenijević, književnik i prevodilac, Radovan Živankić, akademski slikar, Laslo Vegel, laureat Fonda za 2012. godinu i Vladimir Arsenić, upravitelj Fonda.

Knjiga predstavlja izbor intervjua i novinskih tekstova u rasponu od 1994. do 2014. godine prema izboru majstora autofikcije Slobodana Tišme. Ovo je knjiga koja istovremeno raz-otkriva i skriva, uputstvo za život-u-umetnosti. Prvi intervju u ovoj knjizi jeste razgovor Slobodana Tišme sa Nadom Petronijević Čović za Radio Studio B, a poslednji sa Nenadom Jovanovićem za “Književni magazin”.

I Taxi Zrenjanin

– U poslednjoj dekadi XX veka i prvoj dekadi XXI, retko sam davao, tj.pisao intervjue, s obzirom na moj tadašnji književni status, ali posle 2011. godine, stvar se veoma ubrzala. Uopšteno posmatrajući, osnovni problem sa ovom formom je velik broj ponavljanja, praktično, reč je uvek o istoj priči, na delu je ono tvrdokorno “Ja” koje želi da se predstavi na ovakav ili onakav način. Čak i sam pokušaj “otvaranja” je problematičan i postaje neka vrsta skrivanja. Ali to je uvek interesantno, bar onome ko piše odgovore, pošto je u pitanju jedna veoma drevna igra, igrokaz sa jednim glumcem na sceni, koji stalno menja maske, nesvestan da zapravo ima samo jednu masku, tj. da je on sam ta maska. Dakle, upozoravam čitaoca da ništa ne uzima zdravo za gotovo. Ipak, mislim da, ako sam mu zanimljiv kao lik, iza svih naslaga stvarnosnog i fiktivnog, imaće mogućnost makar da nasluti ko sam ja, tj. kakav sam. Nadam se, takođe, da se neće dosađivati, pošto, po meni, u književnosti, i uopšte u umetnosti, “od dosade većeg greha nema”. A? Epski deseterac!, napisao je Tišma u uvodnom tekstu knjige “Velike misli malog Tišme”.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh