I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Gradska Narodna Biblioteka

Promocija knjige Vanje Bulića – „Dosije Bogorodica“

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u utorak, 24. februara u 19 časova biće održana promocija romana „Dosije Bogorodica“ autora Vanje Bulića.

vanja-bulic

„Dosije Bogorodica“ je istorijski triler o tajni koju krije ukradeni plavi safir sa ogrlice Majke Božje. Autor, kombinujući kontekst tajnih društava i srpske istorije otkriva kakva je sudbina dve najveće hrišćanske svetinje koje su nekad štitile malteške vitezove, a danas se nalaze na Cetinju.

Roman odgovara na pitanja kakva je sudbina dve najveće hrišćanske svetinje koje su nekad štitile malteške vitezove, a danas su u vlasništvu dinastije Karađorđević, i da li će Karađorđevići vratiti dve najveće hrišćanske relikvije malteškim vitezovima.

I Taxi Zrenjanin

Čudnom igrom sudbine ili Božje promisli, dve najveće hrišćanske svetinje – desna ruka Jovana Krstitelja i čudotvorna ikona Bogorodica Filermosa našle su se u Cetinju. Donete iz Jerusalima u jedanaestom veku, tokom krstaških ratova, relikvije su sedam vekova bile zaštitni znak malteških vitezova. Bežeći pred Napoleonom, viteški red ih je predao ruskom caru Pavlu I, a posle Oktobarske revolucije preživeli naslednici dinastije Romanov daju svetinje na čuvanje dinastiji Karađorđević.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Tokom Drugog svetskog rata svetinje provode to nesigurno doba skrivene u manastiru Ostrog. Nakon oslobođenja, komunističke vlasti ih prebacuju u policijski sef u Titogradu, današnjoj Podgorici. Proći će skoro četvrt veka dok konačno ne izađu na svetlost dana… Jedna od njih, međutim, sada je oskrnavljena: iz Bogorodičine ogrlice ukradeni su jedan dijamant i veliki plavi safir neprocenjive vrednosti…

Roman je 2014. godine objavila izdavačka kuća Laguna.

Foto: knjizara-sigma.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh