I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Književne večeri

Promocija knjige o Alanu Fordu: „Cvjećarnica u Kući cveća“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 31. oktobra u 19 časova biće održana ekskluzivna promocija knjige „Cvjećarnica u kući cveća” koja govori o našem mentalitetu gledano kroz prizmu stripa „Alan Ford”.

alan-ford
Autor knjige, Lazar Džamić, pozabavio se stripom Alan Ford i pitanjem zašto je ta karikaturalna saga o grupi TNT tajnih agenata i Broju 1 postala tako popularna u Jugoslaviji, i nigde više. Taj fenomen maestralno je objašnjen u knjizi „Cvjećarnica u kući cveća” o kojoj će na promociji u Narodnom muzeju govoriti Lazar Džamić i Vladimir Arsenić, književni kritičar i urednik časopisa „Ulaznica”.

– Duhovitost koju Lazar Džamić neguje u svom životu i karakteru vidi se odmah i u naslovu knjige, gde se mešaju srpski i hrvatski, cveće umesto cvijeće, odnosno cvjećarnica umesto cvećarnica. Kao i aluzija da su svi hrvatski i ostali cvijetovi jugoslovenstva sahranjeni u Kući cveća u Beogradu gde počiva najveći sin naših naroda – Tito. I kao svojevrsni omaž Nenadu Briksiju čiji je hrvatski prevod stripa najviše i doprineo megapopularnosti AF stripa. Kada je Džamić svojevremeno najavio svoju ideju sa knjigom i počeo da objavljuje eseje od kojih će knjiga „Cvjećara u kući cveća” nastati, odmah je bilo jasno da se radi o izvanredno lucidnom i pronicljivom seciranju nekadašnjeg jugoslovenskog društva i našeg mentaliteta diletanata, koji je pogodovao da fore i fazoni iz Alana Forda postanu kolektivno blago popularne ulične jugoslovenske kulture. Moram priznati da sam voleo Alana Forda i da sam često slušao fraze iz stripa od strane poznanika, ali nikada se nisam udubljivao dublje u vezu stripa i jugoslovenskog mentaliteta. Tek je Lazar Džamić svojim zapažanjima skrenuo pažnju da tu postoji neka tajna veza koju treba objasniti, rekao o knjizi Zlatko Šćepanović, urednik portala „Bašta Balkana“.

Pored promocije u Beogradu, Zrenjanin će biti jedini grad u Srbiji u kom je održana promocija ove knjige.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh