I love Zrenjanin

  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Gradska Narodna Biblioteka

Promocija knjige NIN-ove nagrade „Kuća sećanja i zaborava“

ZrBizNet

Knjiga „Kuća sećanja i zaborava“ autora Filipa Davida, dobitnika NIN-ove nagrade, biće predstavljena u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u petak 6. februara u 19 sati.

kuca secanja i zaborava korice

“Roman Filipa Davida ‘Kuća sećanja i zaborava’ je sugestivna studija zla – zla u istoriji, zla u čoveku – koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, document i fikcija. Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla: ‘Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla.’

Roman Filipa Davida je umetnički dosledan, precizno osmišljen i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu al i pamćenje kao silu koja sve nadilazi.”

I Taxi Zrenjanin

Pored autora, o knjizi će govoriti i Vladimir Arsenić, književni kritičar.

Foto: presstiz.rs

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh