I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Promocija knjiga o srpskoj heroini Milunki Savić i vojvodi Vuku

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Srbija pamti“, u četvrtak 23. marta u 19 časova biće održana promocija knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti” i „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“.

Autori su istoričari Vidoje Golubović – naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, Predrag Pavlović – pukovnik JNA u penziji i dugogodišnji predavač nacionalne i vojne istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu, i Novica Pešić – novinar i publicista.

Knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti“ objavljena je 2015. godine, u okviru Edicije SRBIJA 1914–1918. Knjiga na svoj način brani od zaborava ovu srpsku heroinu, koja je bila jedinstvena u međunarodnim razmerama po svom doprinosu odbrani otadžbine u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, od 1912. do 1918. godine. Ovo je knjiga o životu žene koja je dobrovoljno stala u stroj srpske regularne vojske, koja je u mnogim bitkama bila bombaš i jurišnik, zadivljujuća po snalažljivosti, smelosti i veštini, i čiji ratni skor je činilo – devet rana, dvanaest srpskih i stranih odlikovanja i čin narednika. Priča o jedinoj ženi u svetu koja je odlikovana najvišim francuskim ordenom – Ratnim krstom sa zlatnom palmom, koji se dodeljuje isključivo visokim oficirima, i ženi kojoj su se svi divili, a koja je i dalje ostajala skromna, kakva je uvek bila.

U okviru promocije knjige biće prikazan i kratak dokumentarni film o ovoj srpskoj heroini.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Knjiga „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“ objavljena je 2016. godine i predstavlja biografiju potpukovnika srpske vojske Vojina Popovića (poznatijeg kao vojvoda Vuk), srpskog, odnosno komitskog vojvode, koji je učestvovao u borbama za Makedoniju, u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu kao komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu. Njegova biografija ispunjena je neprekidnom borbom, koja je delom bila predodređena sudbinski, a delom ličnim izborom. Reč je, najpre, o iskonskoj borbi za opstanak u surovim uslovima pod turskom okupacijom u Raškoj oblasti, gde je rođen. Potom se govori o borbi, koja je bila njegov lični izbor, za sticanje vojnih i ratničkih veština u Nižoj školi Vojne akademije Kraljevine Srbije. Zatim i o učešću u četničkoj akciji za slobodu srpskog naroda u Južnoj i Staroj Srbiji i Makedoniji, u jurišima predvodeći ratne dobrovoljce u balkanskim ratovima, borbama na Ceru, Drini, Kolubari, za oslobođenje Beograda 1914. godine, na Solunskom frontu sve do junačkog osvajanja Kajmakčalana, gde je u 32. godini života, predvodeći svoje ratnike na Gruništu kod Crnog kamena, slavno poginuo. Ovo je knjiga o junaku koji je još za života postao ratnička legenda: strog, pravičan i uvek spreman da se stavi u službu odbrane svoje otadžbine i porobljenog srpskog naroda. Knjiga sadrži brojne ilustracije, kao i preko 100 fotografija i dokumenata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh