I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Projekcija filma „Profesor Ivan Lerik – život, epoha, estetika“ večeras ispred biblioteke

Dokumentarni film Zorana Slavića i „Digital style“ „Profesor Ivan Lerik – život, epoha, estetika“ biće prikazan večeras u 21 čas u okviru manifestacije „Korzo fest“.

Projekcija će biiti održana na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Ivan Lerik, profesor francuskog jezika, poliglota, pedagog koji je išao ispred svog vremena, humanista, bio je istaknuta intelektualna figura ovog grada više od četrdeset godina. Pored kvalitetnog stručnog i pedagoškog rada u Gimnaziji ali i u mnogobrojnim gradskim institucijama, profesor Lerik je bio značajan teroretičar i kritičar umetnosti, posebno književnosti i slikarstva.

Fordomanija

Ovaj film pokušava da osvetli njegov lik profesora, direktora i društvenog radnika ali istovremeno nastoji da, iz današnjeg vremena, sagleda i proceni Lerikove estetičke i kritičarske stavove. U knjizi „ Estetika„ koja se pojavila zakasnelo, mnogo godina posle nastajanja, on je sa pozicija „osavremenjenog“ marksizma izneo korpus esetičkih ideja koje u to vreme, ranih osamdesetih, nisu naišle na dobar odaziv. Takođe, Lerikovo učešće u sporu između srpskih realista i modernista, formalno na strani „starih“, donosi ovom zrenjaninskom profesoru poraženu stranu. Obe ove umetničke „bitke“ kao i Lerikovi stavovi u tim ideološko-estetičkim sporovima, u ovom filmu su predmet izjašnjavanja dr Draška Ređepa, dr Todora Kuljića, dr Danila Baste i drugih znalaca ove problematike.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Različite aspekte Lerikovog života, sudbine, karijere i svakodnevnice u ovom dolumentarcu osvetleće, između ostalog i pesnik Pero Zubac, scenograf Miodrag Mića Tabački, tv.stvaralac Vojislav Laletin, psihijatar Đorđe Damjan. Specifično i dragoceno je posebno sećanje ćerke profosora Lerika, Olge Lerik Milovanović.

U slučaju lošeg vremena, film će biti prikazan u zgradi biblioteke.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh