I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Projekcija filma „Prirodna baština srednjeg Banata“

Projekcija dokumentarnog filma “Prirodna baština srednjeg Banata” u produkciji Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održana 28. januara u 19 sati u Malom salonu muzeja.

srednji-banat
Pod prirodnom baštinom podrazumevaju se prirodne vrednosti koje treba sačuvati. Film, sa jedne strane, prikazuje koje su to prirodne vrednosti, odnosno izvorni ekosistemi na teritoriji srednjeg Banata, a sa druge upozorava na njihov značaj kao i na značaj očuvanja biljnih i životinjskih vrsta koje ih nastanjuju.

Srednji Banat je danas najvećim delom modifikovan u kulturnu stepu, odnosno obradive površine. Neizmenjeni izvorni ekosistemi, o kojima se brine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada, stavljeni su pod različite vidove zaštite. Tu se ubrajaju: specijalni rezervati prirode Stari Begej – Carska bara (Belo Blato) i Slano Kopovo (Stari Bečej), jezero Rusanda (Melenci), Spomenik prirode vrtne hortikulture Park Dvorac (Konak), Park Sokolac (Novi Bečej) i Hrast lužnjak (Kumane). Uz ova zaštićena područja, film prikazuje i delove prirode srednjeg Banata, kao što su reke Tisa, Tamiš i Begej.

Autor filma je muzejski savetnik Svetozar Santovac, izvršnu produkciju potpisala je produkcijska kuća “Digital Style” iz Zrenjanina, a film je realizovan 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Film “Prirodna baština srednjeg Banata” traje 30 minuta, a ulaz je besplatan.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh