I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Projekcija filma „Prirodna baština srednjeg Banata“

Projekcija dokumentarnog filma “Prirodna baština srednjeg Banata” u produkciji Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održana 28. januara u 19 sati u Malom salonu muzeja.

srednji-banat
Pod prirodnom baštinom podrazumevaju se prirodne vrednosti koje treba sačuvati. Film, sa jedne strane, prikazuje koje su to prirodne vrednosti, odnosno izvorni ekosistemi na teritoriji srednjeg Banata, a sa druge upozorava na njihov značaj kao i na značaj očuvanja biljnih i životinjskih vrsta koje ih nastanjuju.

Srednji Banat je danas najvećim delom modifikovan u kulturnu stepu, odnosno obradive površine. Neizmenjeni izvorni ekosistemi, o kojima se brine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada, stavljeni su pod različite vidove zaštite. Tu se ubrajaju: specijalni rezervati prirode Stari Begej – Carska bara (Belo Blato) i Slano Kopovo (Stari Bečej), jezero Rusanda (Melenci), Spomenik prirode vrtne hortikulture Park Dvorac (Konak), Park Sokolac (Novi Bečej) i Hrast lužnjak (Kumane). Uz ova zaštićena područja, film prikazuje i delove prirode srednjeg Banata, kao što su reke Tisa, Tamiš i Begej.

Autor filma je muzejski savetnik Svetozar Santovac, izvršnu produkciju potpisala je produkcijska kuća “Digital Style” iz Zrenjanina, a film je realizovan 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Film “Prirodna baština srednjeg Banata” traje 30 minuta, a ulaz je besplatan.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh