I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Film „Pohod Brigadira Ristića“ u Narodnom muzeju Zrenjanin

Projekcija dokumentarnog filma „Pohod brigadira Ristića“ održaće se u ponedeljak, 16.12.2019.g. sa početkom u 19 časova u delu Salona NMZ u kom je postavljena izložba „Portreti narodnog kralja u umetničkim delima u prošlosti i sadašnjosti“.

Film govori o periodu kada je srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića 1.novembra 1918.oslobodila Beograd, a  pukovi Moravske divizije raspoređeni, posle nekoliko dana odmora, na obalu Dunava od Višnjice do Rama.Na drugoj obali reke na južnim granicama Austrougarske imperije ratni metež izgubljenog rata,drama carevine koja nestaje,bezvlašće i potpuna neizvesnost postaju svakodnevni život. U takvim okolnostima politički prvaci srpskog naroda u Banatu i Bačkoj, pre svega Jaša Tomić i advokati dr Slavko Županski iz Velikog Bečkereka i dr Nikola Dragičević iz Pančeva, stupaju u kontakt sa vladom Kraljevine Srbije.

U Velkom Bečkereku 31. oktobra osniva se Srpski narodni odbor koji čine najugledniji građani tog grada i faktički preuzima vlast u gradu. U sledećih nekoliko dana i u ostalim gradovima Banata Srbi formiraju svoja politička tela u nadi da će tako ostvarti svoj vekovni san ujedinjenja sa Srbijom.

Fordomanija

Tokom noći 8. novembra 1918. general Petar Vuk Aračić i pukovnik Dragutin Ristić predvodeći Gvozdeni puk Moravske divizije prelaze preko Dunava u Pančevo. Tokom jutra sledećeg dana srpska vojska preuzima kontrolu nad svim važnijim ustanovama u Pančevu i tako otvara novu stranicu u istoriji grada.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U naredne tri nedelje vojnici Gvozdenog puka oslobodiće Kovačicu, Veliki Bečkerek, današnji Zrenjanin,Turski Bečej, današnji Novi Bečej, Veliku Kikindu, Karlovo, i stići nadomak Segedina. Ovaj marš omeđiće današnji srpski deo Banata i omogućiti srpskoj vladi da na mirovnoj konferenciji u Parizu dodatnim argumntima brani nade srskog naroda u Vojvodini, a da Beograd dobije strateško zaleđe i prestane da bude jedina prestonica u Evropi koja se nalazi na granici.

Snimatelji su: Hadži Vladan Mijailović i Dimitrije Hadži Nikolić, montaža Ksenija Savićević, a autor i urednik Božidar Đuran.

Ulaz je slobodan.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh