I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Program Noći muzeja u Zrenjaninu – 14. novembra na više lokacija

Manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u subotu, 14. novembra, na nekoliko lokacija u gradu. Programi i izložbe biće dostupni od 17 – 21h u Narodnom muzeju Zrenjanin, Savremenoj galeriji Zrenjanin, Kulturnom centru, Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ i u prostorijama Udruženja „Veliko srce“ u Lazarevu.

Narodni muzej Zrenjanin

Stalna postavka   Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – primenjenu i likovnu umetnost. Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Deo stalne postavke na drugom spratu NMZ obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja. U Noći muzeja  je radno vreme od 17 do 21 čas.

Izložba „Smrt fašizmu!“  u Salonu NMZ realizovana je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Petrovgrad je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, tako da se ove godine navršava i 76 godina od oslobođenja grada. Autor je Vladislava Ignjatov, kustos – istoričar.

Izložba „Smrt fašizmu!” se sastoji iz 2 segmenta. Prvi obuhvata istorijat oslobodilačke borbe u Petrovgradu od 1941. do 1944. godine (Martovske demonstracije, ulazak Nemaca u grad i njihov teror, ustanak i Narodnooslobodilačka borba) s akcentom na oslobođenju grada – 2. oktobar 1944. predstavljen kroz kratak tekst i fotografije, kao i razne predmete i dokumenta – koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin. Drugi segment izložbe čine fotografije spomenika širom srednjeg Banata, kao i u samom gradu, koji kao nemi svedoci predstavljaju doprinos kulturi sećanja na još jedan tragičan period jugoslovenske i srpske istorije – period borbe protiv fašizma.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Kamerna postavka pod nazivom „Tito plakat – štampana akcija“ u Salonu  NMZ

Na izložbi će biti predstavljeno desetak političkih plakata iz perioda nakon Drugog svetskog rata. Zajedničko za sve plakate jeste da su njihovi tvorci (dizajneri, slikari i fotografi) tražili inspiraciju u liku Josipa Broza Tita. U likovnom pogledu na njima se prepliću različiti uticaji od realizma i popularne umetnosti, do optičkog pravca i digitalnih stremljenja. Autor izložbe je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti.

Izložba radova učenika nastalih u likovnoj radionici „Moj grad, lep kao slika!“ u Holu NMZ

Autor radionice i izložbe   je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti.

Izložba „Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“ u Malom salonu NMZ

Izložba predstavlja rekonstrukciju života srednjovekovnih ratnika azijskog porekla, koji su, u dužem ili kraćem periodu, bili prisutni na teritoriji Panonske nizije. Ovom izložbom je obuhvaćen period od ranog srednjeg veka, pa sve do XIV veka, dok je posebna pažnja usmerena na naoružanje i ratničku opremu naroda kao što su Avari i Mongoli. Publici će biti predstavljeno oružje i oklopi drevnih naroda. Nadležni kustos je Aleksandar Šalamon, kustos – arheolog.

Kamerna postavka „Upoznajte primate“ na drugom spratu NMZ sastoji se od dva preparirana majmuna.  Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

Projekcija filma „Ruža Šulman“ u Salonu NMZ, 14. 11.2020,  u 19h

Film je prateći program izložbe „Smrt fašizmu!“ čiji je autor Vladislava Ignjatov, kustos – istoričar u Narodnom muzeju Zrenjanin. Film govori o antifašističkoj borbi. Autor je  Dragan Jovin.

 

Savremena galerija Zrenjanin UK Ečka

Izložba Međuprostor biće postavljena u izložbenom prostoru Savremene galerije tokom trajanja cele manifestacije Muzeji za 10 od 9. do 15. novembra od 8 – 20 časova (sa izuzetkom 11. novembra kada je neradni dan), a tokom Noći muzeja 14. novembra od 17 do 21 čas. Autori izložbe su Ana Mitrović Piljić, Milena Putnik, Mirjana Odić i Nevena Popović. Gosti – umetnici na izložbi su Vesna Zarev i Marko Veljković Krapa.

Četiri umetnice izražavaju se u različitim medijima i prepoznatljivim poetikama, koje će se međusobno povezivati kroz zadati koncept MEĐUPROSTORA postavkom u galerijskom prostoru.

Potreba da umetnost ne bude sama sebi dovoljna, nego upravo da stvara fini moćni međuprostor univerzalnih vrednosti postojanja, ono je što ovim projektom umetnice žele da istraže. Građenjem zajedničkog međuprostora čuva se bogatstvo različitosti i potvrđuje uzajamno uvažavanje. U stalnoj egzistencijalnoj nužnosti umetnik je primoran da traži i pronalazi međuprostore za iskazivanje svojih umetničkih težnji. Gradeći mrežu međuprostora, od  ličnog do univerzalnog, umetnik stvara strukturu uzajamno povezanih međuprostora u kojima zajedno sa drugima stvara novo iskustvo i zajednički međuprostor kao vrednost za sebe.

Na svakoj izložbi ove umetnice imaju i goste umetnike iz mesta u kojima je izložba prethodno održana. Ovom prilikom su to dvoje umetnika iz Vranja koji će se sa po jednim svojim radom pridružiti umetnicama na izložbi u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

Kulturni centar Zrenjanina

Izložba Vi_Real Urbana klopka  Dušana Todorovića u salonu Kulturnog centra Zrenjanina je deo programa u zrenjaninskoj Noći muzeja, 14. novembra 2020. od 17 do 21 čas. Postavljena celina formiraće virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika, već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016. do 2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Autor o svojoj postavci: „Savremeni svet je postao savršena globalna klopka koja nas depersonalizuje i transformiše u zavisnike info-skrin sistema. Živimo u lavirintu informacija, otuđeni vladavinom ekrana, dok stvarni život prolazi pored nas. Ambijent Virtuelno-realno sadrži četiri antinomijska  isečka koji su odraz vremena u kome živimo…“

 

Narodno pozorište „Toša Jovanović“

Izložba lutaka iz nekoliko lutkarskih predstava u foajeu zrenjaninskog Pozorišta, u Noći muzeja, u subotu, 14. novembra, 17 – 21 čas. Autor je Blagovesta Vasileva kostimograf i kreator lutaka. Postavka će biti dostupna posetiocima i u redovnom terminu igranja predstava za decu – subotom od 11 do 12 časova. Svako dete i roditelj koji budu došli u  pozorište biće upućivani i vođeni kroz izložbu od strane stručne ruke lutkara – glumca koji će ih upoznati sa tipom lutke, navesti iz koje je predstave, koji lik lutka predstavlja, kojom tehnikom je napravljena i kako se animira.

Na izložbi će biti izložene lutke iz sledećih predstava: „Pesma Belog kita”, „Vesela kuća”, „Kuća brojeva”, „Plavi Petar”, „Zec, kornjača i kompanija”, „Guskalica”.

Udruženje „Veliko srce“, Lazarevo

Izložba radova sa Međunarodne izložbe ručnih radova i kolekcionarstva od 2016. do 2019. i radovi učenika koji su nastali  u okviru radionica i učestvovali su sa udruženjem „Veliko srce“ na Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcionarstva u Domu omladine u Lazarevu, 17 – 21 čas

Članice su nosioci Majstorskih i Velemajstorskih diploma u kategoriji ručnih radova i izradi peciva.  Učeničke  radove su izradili đaci predškolske i školske ustanove iz Lazareva, KUD Zavičajac. Radovi učenika su rađeni u okviru radionica i učestvovali su sa udruženjem žena „Veliko srce“ na Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcionarstva.

ULAZ JE BESPLATAN!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh