I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Program Kulturnog centra u novembru: Državni posao, guslarsko veče, Festival evropskog filma

ČETVRTAK, 7. NOVEMBAR

MULTIMEDIJALNI PROGRAM „MUZIČKI TONOVI IZ SRPSKIH STARINA“

Multimedijlani koncertni program „Muzički tonovi iz srpskih starina“ biće izveden u četvrtak, 7. novembra u Baroknoj sali Gradske kuće. Koncert počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Multimedijalni program Muzički tonovi iz srpskih starina,  po prvi put donosi pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora, tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18, tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili srpskim prostorima, i južno i severno od obala Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača.  Kompozitori otkrivaju atmosferu srpske prošlosti i tumače je savremenim izražajnim sredstvima. Zvučni spoj upravo četiri kordofona: laute, gitare, violine i čela (dva trzalačka i dva gudačaka), omogućava prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina. Izvođači: Andrej Jovanić, lauta, gitara; Uroš Dojčinović, gitara; Milena Rajković, violina i Milica Jakšić, violončelo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

ČETVRTAK, 7. NOVEMBAR

POZORIŠNA KOMEDIJA „LJUBAVNE IGRARIJE“

U četvrtak, 7. novembra u 20 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna hit komedija „Ljubavne igrarije“. Reč je o nastavku komedije „Pazi s kime spavaš“ koja je doživela veliku popularnost sa 145 izvođenja  u zemlji i inostranstvu.

U novoj komediji – „Ljubavne igrarije“ publika i dalje ostaje bez daha posmatrajuću ljubavne zavrzlame, probleme, prevere, patnje i nesporazume između partnera. Komedija je zasnovana na neobičnom konceptu koji već četiri godine oduševljava publiku. Ceo tekst (scenario) predstave sastavljen je od stihova popularnih pesama autora bivše SFRJ, čime ova predstava, pored odličnog zapleta i glumačke ekipe, garantuje i smeh do suza. Predstavu je režirao Igor Damnjanović. Scenario potpisuje Semir Gicić a nosioci glumačkih uloga su: Mirka Vasiljević, Semir Gicić, Nemanja Janičić, Zinaida Dedakin i Igor Damnjanović.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 700 dinara.

SUBOTA, 9. NOVEMBAR

GUSLARSKO VEČE – OBELEŽAVANJE JUBILEJA

U okviru ovogodišnjeg održavanja guslarske večeri, posvećene očuvanju i negovanju guslarske muzike i ovog tradicionalnog instrumenta, pod nazivom: „Ja ne nosim gusle stare, da ideje rušim nove…“ u subotu, 9. novembra u 19h  u Kulturnom centru Zrenjanina biće obeleženo i 25 godina rada zrenjaninskog Kulturno-umetničkog guslarskog društva „Petar Perunović Perun“. Dostojno ovog jubileja održaće se  bogat kulturno-umetnički program u kojem će nastupiti: Društvo guslara „Karađorđe“ iz Kragujevca, KUDG „Petra Perunović-Perun“ iz Bijelog Polja, KUD guslara „Vuk Mandušić“ iz Vrbasa, KUD „Pionir“ iz Zrenjanina, Blagoje Baković, pesnik, pevačka grupa „Zvuci sa kamena“ i KUGD „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina.

Koncertni, umetnički program i obeležavanje jubileja počinje u 19 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra. Organizatori događaja su: Kulturno umetničko guslarsko društvo „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina i Kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

Ulaz je slobodan.

ČETVRTAK, 14. NOVEMBAR

DAN DOMAĆEG FILMA

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Udruženjem dokumentarista Srbije (DOK Srbija)  i Filmskim centrom Srbije, u četvrtak, 14. novembra organizuje program pod nazivom: “Dan domaćeg filma”. U okviru programa organizuje se projekcija dokumentarnog filma: „To sam što jesam – Gipsy Mafia“ Andrijane Stojković u trajanju od 52 minuta. Film je dobitnik specijalne nagrade žirija na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs i svakako može biti interesantan zrenjaninskoj publici, kako zbog generalne relevantnosti teme i originalnog autorskog pristupa, tako i zbog činjenice da su protagonisti filma povezani sa Zrenjaninom.

O filmu koji govori o zrenjaninskoj  hip-hop grupi Gipsy Mafia.

Dokumentarni film „To sam što jesam – Gipsy Mafia“ bavi se prevashodno pitanjima granica – spoljašnjim i unutrašnjim, fizičkim i intelektualnim, pravim i izmišljenim. Ograničenje bilo koje vrste sa sobom povlači i pitanja o slobodi  – gde ona počinje, gde se završava, gde postoji, kako je osvojiti i kako je sačuvati…

https://www.youtube.com/watch?v=pPhQkcRfYxs

Projekcija filma je u Maloj sali Kulturnog centra u 20 časova. Ulaz je slobodan.

SUBOTA, 29. NOVEMBAR

DRŽAVNI POSAO – VELIKA REFORMA

PRODAJA KARATA OD 8. NOVEMBRA

Pozorišna predstava DRŽAVNI POSAO “Velika reforma” biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 29. novembra.

Popularni novosadski trio nastupa sa novom predstavom pod nazivom “Velika reforma”. U ovoj predstavi saznaće se, uz mnogo smeha i zabave, šta je snašlo arhivatore na pragu promena i tranzicije u novo evropsko društvo, i kako su oni reagovali na promene.

Novu predstavu je, kao i prethodnu režirao je Petar Jovanović, dok je scenografiju radila Vladislava Munić. Autori teksta su sami glumci, Nikola ŠkorićDimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković. Produkcija Gane muzička radionica – GMR.

Predstava počinje u 20 časova a karte su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od petka, 8. novembra po ceni od 1000 dinara.

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa EU Info centrom, Gete institutom iz Beograda, Francuskim institutom u Srbiji i produkcijskom kućom Cineuropa u toku novembra i prvoj polovini decembra organizuje – Festival evropskog filma. Na programu je šest filmova novije produkcije. Filmovi će se prikazivati u Maloj sali Kulturnog centra svake srede i četvrtka od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

SREDA, 6. I ČETVRTAK, 7. NOVEMBAR

FILM: DIJAMANTINO

Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)

Zemlje: Portugal, France, Brazil

Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Više o filmu i trejler na engleskom, francuskom, španskom i italijanskom

Prestižne nagrade:Velika nagrada kritike u Kanu, Cine Ceará Feature Film Trophy, nagrada žirija na filmskom festivalu u Filadelfiji.

SREDA, 13. NOVEMBAR

FILM: STRANAC U RAJU

Gvida Hendriksa (2016)

Zemlja: Holandija

U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Više o filmu i trejler na engleskom, francuskom, španskom i italijanskom.

Prestižne nagrade:Specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu,posebno priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Madridu.

U TOKU

GODIŠNJA IZLOŽBA FOTO KLUBA CD13 – ZRENJANINSKA FOTOGRAFSKA SCENA 2019.

Sedma godišnja izložba Foto-kluba CD13 pod nazivom: „Zrenjaninska fotografska scena 2019.“,  otvorena je do 14. novembra  u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Izložbi je prethodio konkurs na koji je pristiglo 209 fotografija od 29 autora. Tema konkursa je bila slobodna. Žiri u sastavu: Milica Bjelanović (diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – odsek grafika. Postdiplomske studije završila u klasi prof. Živka Đaka. Članica je SULUV–a), Virag Ištvan (KMF FSS I EFIAP, član FKVK “Rada Krstić” u Somboru, Foto saveza Srbije i Word Association of Hungarian Photographers) i Dušan Živkić (KMF FSS, počasni član FK “NUFARUL” iz Oradee (Rumunija), predsednik Foto kino i video saveza Vojvodine) za izložbu je selektovao 72 rada (fotografija), dodelio 6 nagrada i po 3 pohvale u dve kategorije – Color i Monohromatska fotografija.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh