I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Program Kulturnog centra: Kolja, predstave „Indigo“, „Jami distrikt“, Ciklus izraelskog filma

CIKLUS IZRAELSKOG FILMA

U okviru filmskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji svake srede i četvrtka, u novembru, u Maloj sali Kulturnog centra  prikazuje se Ciklus izraelskog filma. Filmovi se emituju od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

Predstavnici  ambasade svečano će otvoriti početak  filmskog ciklusa i predstaviti ovaj značajan segment kulturnog stvaralaštva Izraela. Otvaranje je zakazano za četvrtak, 1. novembar u 20 časova. Nakon obraćanja emituje se prvi film iz ciklusa – Ben Gurion.

PerSu marketi

Raspored projekcija

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Četvrtak, 1. novembar FILM: “BEN-GURION”

Režija: Yariv Mozer (Israel, France, 2016, 70`)

Na osnovu arhivskog materijala, film otkriva poslednje godine života osnivača Izraela Davida Ben – Guriona….

U dubokom podzemlju arhiva otkriven je šestosatni snimak intervjua sa jednim od najvećih vođa u modernoj istoriji, Davidom Ben-Gurionom.  Godina je 1968. i on je star 82 godine, što je vreme pet godina pre njegove smrti. Živi u svom povučenom domu u pustinji, odvojen od svakog političkog diskursa, što mu omogućava neopterećeno retrospektivno viđenje cionističkog poduhvata. Ben-Gurionov introspektivni pogled u dubinu duše u fokusu je ovog filma, a njegov jasan glas pruža začuđujuću viziju ključnih savremenih odluka i budućnosti Izraela.

http://beldocs.rs/en/filmovi/ben-gurion-epilog/

Sreda, 7. novembar FILM: „VATRENE PTICE“

Režija: Amir Wolf (Izrael, 2015, komedija, drama, 105’)

Uloge: Gila Almagor, Rami Heuberger, Dvora Kedar

Policija pronalazi telo 80-godišnjeg čoveka sa tri ubodne rane na grudima i brojem istetoviranim na podlaktci. Amnon, detektiv i druga generacija preživelih Holokausta, nerado prihvata slučaj, pokušavajući da ga što pre reši. I pored svojih godina žrtva Amikam je i dalje atraktivnog izgleda, a udovice koje pronalazi u potpisu čitulja ne odolevaju njegovom šarmu. Dok se kroz film prepliću prošlost i sadašnjost, svedoci smo borbe pojedinaca koji pokušavaju da postanu deo društva koje ih je odbacilo.

Nagrade: Najbolja ženska sporedna uloga (Dvora Kedar), Izraelska filmska akademija, 2015.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=5hoH_cwOFtc

Četvrtak, 8. novembar FILM: „MAGIČNI ČOVEK“
Režija: Guy Nattiv, Erez Tadmor (Izrael, 2014, 100’)

Uloge: Ariane Labed, Makram Khoury, Marina Tsigonaki
Gorko smešan film o čoveku od 78 godina koji se vraća u Grčku praćen svojim sinom reperom da bi pronašao čoveka koji ga je spasao holokausta. Na putovanju će sresti mnoge neobične ljude, susrešće se sa raznim iznenađenjima, ali što je najvažnije naučiće da komuniciraju kao otac i sin. Film je otvorio Jevrejski festival u San Francisku i dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada.

Sreda, 14. novembar FILM: „MR GAGA“

Režija: Tomer Heymann (Izrael, Švedska, Nemačka, Holandija, 2015, 100`)

Ohad Naharin, umetnički direktor plesne trupe „Batševa“, smatra se za jednog od najznačajnijih svetskih koreografa. Susrevši ga na prelomnoj tački ličnog života, ovaj živahan i pronicljiv dokumentarac predstaviće vam čoveka sa snažnim umetničkim integritetom i izuzetnom vizijom.  Sniman tokom osam godina, ovaj film režisera Tomera Hejmana kombinuje intimne snimke proba sa obimnim, do sada neobjavljenim arhivskim materijalom i plesnim scenama od kojih zastaje dah. Ova  priča o umetničkom geniju  koji je redefinisao jezik modernog plesa garantovano će vas naterati da i sami zacupkate.

http://beldocs.rs/en/filmovi/mr-gaga/

Četvrtak, 15. novembar FILM: „OTAC“

Režija i scenario: Meni Yaish (Izrael, Francuska, 2016, drama, 105’)

Uloge: Moris Cohen, Rotem Zissman-Cohen, Alon Dahan

Ovadia Rahmim radi kao obezbeđenje u noćnim klubovima Tel Aviva i važi za najjačeg i najsurovijeg. On i njegova žena Rahel duže od pet godina pokušavaju da dobiju dete. Sitni kriminalac Šalom mu nudi posao uterivača dugova, uz veliku zaradu. Za Ovadiju je to prilika da sakupi novac za skupo, privatno lečenje za svoju suprugu. U trenutku kada Rahel ostaje u drugom stanju, on rešava da prestane da radi za Šaloma, ali on ga želi za najvažniji zadatak. Za misiju zbog koje Ovadia treba da izneveri svoje najbolje priijatelje. Sada je došao trenutak da plati cenu toga što je postao otac.

Nagrade: Nagrada Haggiag za najbolju mušku ulogu – Filmski festiva u Jerusalimu, 2016.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Qz1lBoWjlME

Sreda, 21. novembar FILM: “DIVNO KRALJEVSTVO PAPE ALAEVA”

Režija:Tal Barda, Noam Pinchas (Izrael, 2016, 74’)

Upoznajte tadžikistanski odgovor na porodicu Džekson. Sa svojih gotovo 80 godina, Alo ’Papa’ Alaev “čeličnim dairama” čvrsto vlada svojim proslavljenim muzičkim klanom. Sva deca i unučad koju ima žive u zajedničkoj kući u Tel Avivu. Sva osim jednog. Njegova ćerka jedinica, Ada, izabrala je sopstveni put u životu, greh koji joj otac nikada neće oprostiti. Dok se generacije sukobljavaju oko novih muzičkih pravaca, suprotstavljajući lične interese Papinim poznim godinama, porodični šou mora da se nastavi – ali ko će da bude vođa benda? Upakovan u žestok tribalni saundtrak, drama i zvuci bubnjeva čuju se uz svaki uveseljavajući dijalog u ovoj grandioznoj porodičnoj sagi.

Četvrtak, 22. Novembar FILM: PERSONNEL AFAIRS

Režija: Maha Haj (Izrael, 2016, drama, 90’)

Uloge: Sanaa Shawahdeh, Mahmoud Shawahdeh, Doraid Liddawi, Hanan Hillo, Ziad Bakri, Amer Hlehel, Maisa Abd Elhadi, Jihan Dermelkonian

U Nazaretu, stariji bračni par živi sumornim, jednoličnim ritmom svakodnevice. Sa druge strane granice, u Ramali, njihov sin Tarek živi životom večitog neženje, a njihova ćerka, koja svakog časa treba da se porodi, živi sa suprugom koji iznenada dobija ulogu na filmu, i njegovom senilnom majkom… Između kontrolnih punktova i snova, frivolnosti i politike, neki žele da odu, drugi bi da ostanu, ali na svima je da reše lične probleme.

Trejler: https://vimeo.com/254693954

Sreda, 28. novembar FILM: “UPOZNAJTE PRINCEZU ŠO”

Režija i scenario: Ido Haar (Izrael, 2015, dokumentarac, 80’)

Uloge: Ophir Kutiel, Samantha Montgomery

Samanta Montgomeri (38) živi sama u jednoj od najsurovijih četvrti Nju Orleansa. Preko dana, ona radi kao negovateljica, a noću postaje princeza Šo koja izvodi senzualne numere u slabo posećenim klubovima i kači kućne, akapela video-klipove na Jutjub za mali broj pratilaca. Na njene snimke nailazi Kutiman (Ofir Kutiel) izraelski muzičar koji živi u kibucu izvan Tel Aviva i miksuje najrazličitije video snimke sa Jutjuba, stvarajući nove numere. Princeza nema predstavu da ju je Kutiman pronašao. Uzbudljiv dokumetarac koji publika obožava o pevačici kojoj zvezde nisu bile naklonjene i njenom veštom, tajnom obožavaocu.

Nagrade: Ofir nagrada za najbolji dokumentarni film, Izraelska filmska akademija, 2016;

Nagrada publike, Festival dokumentarnog filma u Šefildu, VB, 2016; Nagrada za životnu priču, Biografilm Međunarodni filmski festival, Italija, 2016

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=nMXGIch82ZU

Četvrtak, 29. novembar FILM: SAVING NETA

Režija: Nir Bergman (Izrael, 2016, drama, 90’)

Uloge: Benny Avni, Rotem Abuhav, Irit Kaplan, Naama Arlaky, Neta Riskin

Četiri žene u haotičnim životnim okolnostima sreću misterioznog stranca Neta, čija im iskrenost i ranjivost pomažu da učvrste svoje porodične veze. Kada Netin život odjednom krene u pogrešnom pravcu, on pokušava da se vrati na pravi put. Njegova priča je ispričana kroz susrete sa ženama koje upoznaje tokom jedne godine u trenucima koji su ključni i za njega i za njih. Svaka ličnost predstavlja odraz one druge, a odgovor na pitanje koje se postavlja u jednoj priči često leži u drugoj.

Nagrade: Nagrada publike – Filmski festival u Jerusalimu 2016.

Trejler: https://vimeo.com/254693954

 

PETAK, 2. NOVEMBAR

GODIŠNJA IZLOŽBA FOTO KLUBA CD13 – ZRENJANINSKA FOTOGRAFSKA SCENA 2018.

Šesta godišnja izložba Foto-kluba CD13 pod nazivom:  „Zrenjaninska fotografska scena 2018.“,  biće otvorena u petak, 2. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložbi je prethodio konkurs na koji je pristiglo 230 fotografija od 34 autora iz Zrenjanina. Konkurs je bio otvorenog tipa i za učešće nije bio uslov da učesnici konkursa, formalno, budu i članovi Foto-kluba CD13. Tema izložbe je bila slobodna. Žiri u sastavu: Geza Lennert – Majstor fotografije FSS, EFIAP, vanr. član Mađarske Akademije Umetnosti, Igor Mandić – samostalni likovni umetnik fotografije, član grupe 3OBJEKTIVA i Rastko Stefanović – magistar slikarstva na doktorskim studijama za izložbu je selektovao 76 fotografija, dodelio 6 nagrada i 10 pohvala u dve kategorije – Color i Monohromatska fotografija. Proglašenje najuspešnijih učesnika konkursa, najuspešnijih fotografija i autora fotografija biće upriličeno u sklopu otvaranja izložbene postavke.

UTORAK, 6. NOVEMBAR

Tribina – „Unutrašnja gojaznost“ biće održana u utorak, 6. novembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Govori – dr Miroslav Radović, specijalista internista kardiolog, vlasnik i direktor privatne poliklinike Radović. Tribina počinje u 19 časova.

ČETVRTAK, 8. NOVEMBAR

KOLJA U ZRENJANINU

Gitarista i pevač Nikola Pejaković – Kolja će 8. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina koncertno promovisati novi album “4 Prsta”. Koncert počinje u 20 časova. Ulaznica za Koljin koncert košta 900 dinara. Ulaznice se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.
“Promovisaćemo novi album – ‘4 Prsta’, i novu postavu benda; svirati neke stare adute i neke nove pesme koje su nam važne…” – kaže Kolja.
Album „4 Prsta“ je pozamašna zbirka od čak 19, u bluzu utemeljenih ali ipak žanrovski raznolikih, kompozicija. „4 Prsta“, očekivano, donose sa strašću odsvirane bluzične stvari kakve su „Starost neće nikoga da čeka“, „Došla si kasno“ ili „Slika pokojnog druga“, ali zatim zna da poleti u soul-pop „Nema me bez nje“ ili uspori sa laganom „Uzmi ovu pesmu“ i reflektivnom „Život je san“, čak skrene u pevanje na engleskom u „Land of Hope“ ili iznenadi sa tri, gudačima obojena, instrumentala.
„Ovaj album je pun muzike, duboko je zarezao u muzičku prošlost, svest i stanje mog producenta, gitariste i prijatelja Voje Aralice i mene, tako da ga ja, zaista, posmatram kao moj ključni i najbolji album… Želim da ova ploča dođe do ljudi i da se sluša. Ranije, nisam baš puno mario za to“, ističe Kolja.
Koljin novi bend čine, pored Voje Aralice (gitara) i Ivana Aleksijevića (klavir), kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Duca Ivanišević.

PETAK, 9. NOVEMBAR

POZORIŠNA PREDSTAVA „INDIGO“

Pozorišna predstava INDIGO po tekstu Duška Premovića a u režiji Branislava Lečića odigraće se u Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 9. novembra u 20 časova. Drama „Indigo“ je priča o savremenom svetu žena, o ženi u savremenom društvu. Dve žene, ambiciozne, sposobne, moćne i uspešne kriju se iza ciljeva, interesa i ambicija. Deleći radno mesto, naizgled dele i sudbinu. U predstavi gledamo likove čije sudbine deli veliki broj žena u savremenom društvu i ideja ovog teksta, pored etabliranja problema savremenog sistema jeste da zapravo pokrene misao i „prodrma kavez“. Ovaj komad preveden je na engleske jezik, javno čitan u Americi a svoje prvo izvođenje imao je na festivalu Grad teatar – Budva 2012. godine…Igraju: Danica Maksimović, Branislav Lečić i Marija Vicković. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra. Cena ulaznice: 600, 700 i 800 dinara. Informacije o prodaji karata – 566-712.

SUBOTA, 10. NOVEMBAR

Predstava „Lice“

U subotu, 10. novembra Kulturni centra Zrenjanina organizuje odlazak na predstavu „Lice“ Ateljea 212 (Beograd). Predstava je urađena u režiji Jelene Bogavac a igraju: Radoslav Milenković, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković i Radmila Tomović. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena – 1500 dinara.

UTORAK, 13. NOVEMBAR

TRIBINA

Tribina – „Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918.“ biće održana u utorak, 13. novembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Govore: dr Branislava Kostić, prof. dr Miroslav Ilić i dr Milivoj Bešlin. Tribina počinje u 19 časova.

SUBOTA, 17. NOVEMBAR

FILM: „GRANDE PUNTO“

Film „Grande punto“ prikazuje se u Maloj Sali Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 17. novembra. Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

U gradu u kom, preko medija, vlada vlasnik lokalne televizije Dragan Zloković-Zli, zabranjene su knjige i kultura. Misteriozna naručiteljka – Senka, angažuje tri privatna detektiva da svrgnu Zlokovića sa medijske vlasti. Preko večitih studenata, uličnog dilera knjiga i proročice (osnovnoškolske folkotekarke), detektivi pronalaze umetnike u podzemnim hodnicima i mole ih za pomoć…

Produkcija: Centar za razvoj vizuelne kulture; Režija:  Hovan Vanja; Scenario: Hovan Vanja, Marko Kojić Uloge: Slobodan Ćustić, Sergej Trifunović, Nikola Zavišić, Milivoje Obradović, Dimitrije Aranđelović, Jovana Stipić, Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković… Originalna muzika: Filip Vlatković Korišćena muzika: Partibrejkers, Disciplin A Kitschme, Kerber, Atheist Rap, Ritam Nereda, Slaptrap, Prti Bee Gee

Projekciju organizuju Kulturni centar i Kino klub Zrenjanin.

UTORAK, 20. NOVEMBAR

PREDSTAVA – „JAMI DISTRIKT“

U utorak, 20. novembra na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava Jami distrikt – projekat Nacija. Predstava je urađena u režiji Kokana Mladenovića a po tekstu Minje Bogavac. Glume: Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Muziku izvodi  grupa Vrooom: Jamal al Kiswani, Marko Grubić i Nemanja Dragaš. Naratorka je Danica Grubački. Predstava počinje u 20 časova.

JAMI DISTRIKT je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu od uvek?
Da li su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, “dobre” nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

Do kraja 21. veka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju veruju? Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka? I da li nas žuljuju te razgažene cipele? One odavno nisu lepe. A da li su udobne? ……..

  • Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina.
  • Cena ulaznice: 600 i 700 dinara.

SREDA, 21. NOVEMBAR

OBELEŽAVANJE JUBILEJA ZAVODA ZA KULTURU NACIONALNIH MANJINA – OTVARANJE IZLOŽBE „SLIKOM ZAJEDNO“

Izložba „Slikom zajedno“ biće otvorena u malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 21. novembra u 19 časova. Zavod za kulturu nacionalnih manjina: mađara, slovaka, rumuna, rusina i hrvata ovom postavkom obeležava deset godina delovanja u oblasti profesionalnog bavljenja kulturom, naukom i umetnošću.  U okviru izložbu predstaviće se radovi šest umetnika koji deluju na sceni savremene vizuelne umetnosti. Pored Subotice, Novog Sada i Sente i zrenjaninska publika će imati priliku da pogleda deo umetničkog opusa Alene Klaćik, Darjana Hardija, Lee Vidaković, Marije Rakočević Cvijanov, Valentine Broštean i Dejvija Nađa Abonjija. Izložbena postavka biće otvorena do 28. novembra.

Organizatori događaja: Zavod za kulturu nacionalnih manjina Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina –

PETAK, 30. NOVEMBAR

IZLOŽBA „SUSRET“ MIONE MARKOVIĆ

Izložba „Susret“ Mione Marković biće otvorena u petak, 30. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Slike koje će autorka predstaviti zrenjaninskoj publici nastale su u periodu od 2015. do 2017. godine u Napulju.

Slike koje će autorka predstaviti zrenjaninskoj publici nastale su u nekoliko poslednjih godina,  tačnije, od 2015. do danas, u Napulju. Za samo ime izložbe izabrala je naziv  “Susret” jer je motiv utkan u zagrljenim ljudskim figurama na slikama predstavlja tenutak sastanka ili rastanka dve osobe. Temom zagrljaja počela je da se bavim još na završnim godinama studija u Beogradu,  ali sada po prvi put se posvećuje ovom motivu isključivo na malom formatu. Ova tema u autorkinim radovima je sazrevala i „ trpela“ metamorfozu u toku umetničkog stvaralaštva. Autorka navodi da je na njeno slikarstvo, neminovno, uticala i njena okolina i promena sredine u kojoj živi, tako da se u slikama Mione Marković, moze, gotovo jasno prepoznati uticala italijanske Arte povera il pak Transavangarde…

Miona Marković je rođena 1979.  u Somboru.  2004. godine diplomirala je na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru zidno slikarstvo, u klasi prof Slobodana Đuričkovića. Upisala  se na specijaističke  studije na Accademia di Belle Arti u Napulju i 2007. odbranila završni rad ocenom 110 “Cum laude”. Od 2006. je članica ULUS-a a od 2009. godine dobila je status samostalnog umetnika. Od 2014. zahvaljujuci stipendiji od Italijanskog Ministarstva za Spoljne poslove, upisala  se na doktorkse studije na Fakultetu Sapienza u Rimu. Trentuno je na III završnoj godini studija i bavim se istraživačkim radom iz oblasti savremene istorije umetnosti kod mentora prof Claudio Zambianchi. Do sada je imala preko 35 grupnih i 10 samostalnih izložbi.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh