I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Predstavljen interaktivni “Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin”

U Savremenoj galeriji Zrenjanin danas je predstavljen interaktivni Vodič, projekat koji će građanima na jednostavan i moderan način približiti rad i sve umetnine koje ta institucija kulture poseduje.

Interaktivni program „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ jedan je od projekata koji je prepoznala i finansirala Kopanija NIS u okviru konkursa „Zajednici zajedno“.

vodic-kroz-savremenu-galeriju3

O Vodiču su danas govorili direktor Savremene galerije Igor Dostanić, kao idejni tvorac i pokretač projekta, kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev koja je koordinirala projektom, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i asistent Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Nikola Petrov zaslužan za izradu softvera Vodiča. On je ovaj projekat odradio potpuno volonterski sa željom da građanima Zrenjanina podari nešto novo i korisno.

Fordomanija

Vodič predstavlja interaktivni uređaj koji će od danas u salonu Savremene galerije, biti prisutan i raspoloživ svim posetiocima. Upravljanje je vrlo lako, jednako korišćenju tablet računara i pametnih telefona. Na početku prezentacije ponuđena su tri glavna menija za koje se korisnici mogu odlučiti: aktivnosti Savremene galerije, informacije o Gradu Zrenjaninu i informacije o kompaniji NIS.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Odabirom opcije „Savremena galerija Zrenjanin“, uređaj nudi četiri kategorije – izložbe, kolonija, zbirka i propratna dešavanja. Svaki od ovih podmenija nudi vrlo opsežne i bitne informacije o izložbama, umetnicima i što je najvažnije, o delima koja zbog nedostatka prostora, ne mogu da ugledaju svetlost dana. Tekstovi se mogu optimizovati i podesiti za čitanje, a vredne umetnine u vlasništvu Savremene galerije sada se mogu videti u svojoj realnoj lepoti.

vodic-kroz-savremenu-galeriju2

Realizacijom ovog projekta, Savremena galerija svrstala se među retke institucije kulture u Srbiji koje poseduju ovakve interaktivne programe.

– U okviru projekta “Zajednici zajedno” imali smo i ovaj lep projekat  koji ima veliki značaj za širu zajednicu. Oprema koja je kupljena koristiće se i za potrebe galerije i za edukaciju školske dece, istakao je pomočnik gradonačelnika Duško Radišić. 

Za Savremenu galeriju ovo je veliki iskorak ka publici koja je do sada verno pratila izložbe, ali i ka novim posetioima koji će za kratko vreme provedeno  u salonu, moći da saznaju mnogo važnih podataka.

– Ideja za Vodičem nastala je iz potrebe da galerija prezentuje radove koji se nalaze u bogatom fondu, a koji ne mogu da se prikazuju konstantno zbog nedostatka prostora i nemogućnosti za stalnu postavku. Korisnici sada mogu da dođu i da uživaju u delima koja su ovde stvarana decenijama. Ovo smatram privremenim rešenjem, jer grad i galerija traže dugoročno, konačno rešenje za veći izlagački prostor, istakao je direktor Igor Dostanić.

vodic-kroz-savremenu-galeriju

Kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev dodatno je govorila o bogatoj kulturnoj baštini koja će sada biti dostupna i prisutna svakodnevno, bez obzira što je reč o vizuelnoj prezentaciji.

– Mi se trudimo da bar dva puta godišnje prezentujemo ono što čuvamo u našim zbirkama, ali to nije dovoljno da se predstavi sve ono što posedujemo. Naša zbirka broji oko 2800 umetničkih predmeta, i sve će to sada biti moguće da se vidi kroz naš Vodič, rekla je novinarima Lambić Fenjčev.

Programer Nikola Petrov osmislio je softver, laku navigaciju, i dobru preglednost podataka – tekstova i fotografija. On je pojasnio da sadržaj može kotinuirano da se unosi, obogaćuje i menja.

vodic-kroz-savremenu-galeriju1

Ukupna vrednost projekta je 400.000 dinara. Drugi deo opreme čini monitor namenjen grupnim posetama kada je potrebno da se sadržaj vodiča prezentuje većem broju ljudi.

U narednom periodu Vodič će biti predstavljen školskoj deci koja će dolaziti organizovano u sklopu školskih aktivnosti.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh