I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Kultura

Predstava „Noć Bogova“ napunila salu Kulturnog centra

Vojin Ćetković, Nebojša Ilić i Dejan Lutkić maestralno su sinoć izveli predstavu „Noć Bogova“ u velikoj sali Kulturnog centra. Zrenjaninska publika je sve vreme pomno pratila predstavu, a na kraju glumce nagradila dugim, gromoglasnim aplauzima.

Ovaj komad koji je napisao hrvatski pozorišni pisac Miro Gavran, danas se najčešće tumači kao tragikomedija i politička farsa. Na izuzetno dinamičan način bavi se temom ljubavi, prijateljstva, odanosti.

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva, kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) zajedno se opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismevaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega. Upravo u tom delu dolazi do razotkrivanja farse, i glavnog pitanja – šta jednoj vlasti znače umetnici, a šta umetnicima znači vlast?

Fordomanija

– Ovo je jedan od najboljih tekstova Mira Gavrana. Ja igram ulogu Luja XIV, tu su još Molijer i dvorska luda. Pisac je vešto to uradio, za likove uzeo istorijske ličnosti da se ne bi povezalo. Postavlja pitanje da li je moguć odnos umetnosti i politike, rekao je glumac Vojin Ćetković.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– „Noć Bogova“ igramo već pet godina i isto toliko uživamo u njoj. Nebojša zna da kaže kako volimo da „džeziramo“ dok igramo ovu predstavu, što će Zrenjaninci sigurno razumeti, s obzirom da je vaš grad poznat po tome koliko voli, neguje i poštuje muziku. Priča govori o tome da li je moguće da između umetnika i vlasti postoji zaista pravo i ozbiljno prijateljstvo, da li je to ostvarivo, rekao je Lutkić.

– Publika kao i uvek reaguje na ovu našu priču jer je komad razumljiv i komunikativan. Iako je pisan polovinom osamdesetih godina, univerzalan je i ta priča je uvek aktuelna, nadovezao se Ilić.

Predstavu je režirao Marko Manojlović.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh