I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Predivni dečiji stihovi ulepšali dan u centru Zrenjanina – završna svečanost 46. Pesničke štafete (FOTO, VIDEO)

Na platou GNB „Žarko Zrenjanin“ održana je završna svečanost tradicionalne 46. po redu manifestacije „Pesnička štafeta“.

Manifestacija koja se od svog početka i bez ijednog prekida održavala u vreme proleća ove godine je zbog dobro poznatih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona po prvi put održana u jesenjem periodu.

– Svaka manifestacija „Pesnička štafeta“ za GNB „Žarko Zrenjanin“ je veliki praznik jer pronosimo dobre stihove koji nadamo se daleko se čuju. Ova je bila posebno važna jer je održana pod posebno teškim uslovima. Nismo bili u mogućnosti da kao do sada obiđemo sve škole, da imamo 10 000 učesnika, da čujemo blizu 3000 dece koja se takmiče ali tim je radost što smo manifestaciju ipak održali i veća – kaže Jelena Đorđević Perc ispred organizatora GNB „Žarko Zrenjanin“.

PerSu marketi

Voditelj manifestacije ove godine bila je pesnikinja Elizabeta Georgiev koja je svojim originalnim pristupom, energijom, entuzijazmom i kreativnošću posebno obeležila ovogodišnju manifestaciju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

12 radova nagrađeno

Na ovogodišnji konkurs GNB „Žarko Zrenjanin“ pristiglo je 412 radova, 88 ih je ušlo u uži izbor, a  12 je nagrađeno. – Zadatak da se u obilju izuzetno dobrih radova odabere njih 12 bio je jako težak – naglasila je Đorđević Perc zahvaljujući se deci, roditeljima, bibliotekarima i svima koji su doprineli da se ova manifestacija i ove godine održi i da završna svečanost bude izuzetna. Nagrađeni pojedinci svoje radove pročitali su pred publikom na platou, a nagrade su obezbedili kompanija „Gomex“, Telekom Srbija, izdavačke kuće ProPolis Books, Pčelica, Kreativni centar. Manifestaciju su pomogli Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i informisanja RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Uz to ove godine se bogatoj zbirci knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji “Književnost za decu i omladinu” pridružila  kao 42. po redu i knjiga “Putokaz za snovotragače” Elizabete Georgiev.

Prvo mesto u kategoriji viših razreda osvojila je Klara Tapai učenica VII1 razreda OŠ „Jovan Jovanić Zmaj“ iz Zrenjanina za pesmu „Maštalo“

Nataša Simić VII razred OŠ „Uroš Predić“ Orlovat – druga nagrada za pesmu „Poruka za nas“

Anastasija Čonka V razred OŠ „Vuk Karadžić“ Konak – druga nagrada za pesmu „Pita jedna škola mala“

 

Isidora Rodić VI1 razred OŠ „Petar Petrović Njegoš“ druga nagrada za pesmu „Koje je boje izvor“

Saša Poliak VII razred OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato treća nagrada za pesmu „Kad se moj brat zaljubi“

Marija Frank VI3 OŠ „Svetozar Miletić“ Lok – treća nagrada za pesmu „Deka pecaroš“

Specijalni program na završnoj manifestaciji izvela su deca OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata

Branislav Egić – dugogodišni voditelj manifestacije

Pesnikinja Elizabeta Georgiev i ilustrator Mladen Anđelković

Nagrade u kategoriji nižih razreda

Isidora Vujinović III razred OŠ „Petar Kočić“ Čestereg – prva nagrada za pesmu „Moj tata“

Elena Šipka IV razred OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sutjeska – druga nagrada za pesmu „Dečije bubice“

Dimitrije Malešević IV razred OŠ „Jovan Dučić“ Klek – druga nagrada za pesmu „Fudbalska pesma“

Vuk Petrović III6 razred OŠ „Sonja Marinković“ Zrenjanin – treća nagrada za pesmu „Zdrava hrana“

Elena Zec IV razred OŠ „Stevan Aleksić“ Jaša Tomić – treća nagrada za pesmu „Grickalice“

Una Makivić II razred OŠ „Dositej Obradović“ Bočar – treća nagrada za pesmu „Podeljena sreća dva puta je veća“

 

Zašto je važna pesnička štafeta

Sa svakim prolećem počinje i manifestacija za decu „Pesnička štafeta“ koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“. Tako je bilo 45 godina. Ove godine, prvi put, usled pandemije, organizovana je jesenja Štafeta, a bibliotekari su izuzetno ponosni što lepa I važnja tradicija, koja je trajala u kontinuitetu, ni u ovim okolnostima nije prekinuta. Manifestacija posvećenih deci, nije tajna, u našoj zemlji ima, ali čini se ne koliko bi trebalo i moglo da ih bude. Među njima, jedino „Zmajeve dečje igre“  traju duže od zrenjaninske „Pesničke štafete“ koja, uz to što je dugog veka, jeste jedinstvena i po svojoj koncepciji.No, kako je sve počelo? I, kako je, uprkos brojnim menama i izazovima, opstalo i raslo?

Sada već davne 1975. godine Ljubivoje Ršumović, tada zaposlen na Radio Beogradu, vraćajući se sa jednog svog radnog zadatka, svratio je do zrenjaninske biblioteke. Uz druženje, rodila se ideja da pesnik i bibliotekari posete škole u okruženju i da se u njima pesnik predstavi deci, a deca svoje stihove predstave pesniku. Mladi autori putovali bi sa pesnikom i bibliotekarima zrenjaninske biblioteke u sledeću školu, gde bi zajedno predstavljali i stihove mladog i stvaralaštvo afirmisanog pesnika. Tako je rođena manifestacija koja je zbog ovakvog načina realizacije dobila naziv „Pesnička štafeta“.  Na manifestaciji i susretima u školama predstavljana je uvek i knjiga gostujućeg pesnika koju je biblioteka objavljivala uoči manifestacije. 

Nekoliko škola, bibliotekari i jedan poznati pesnik koji se sa decom druži i razmenjuje stihove – tako su izgledali počeci pravog „pesničkog čuda od manifestacije“ (kako kaže Branko Stevanović, pisac za decu). 

U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Da pisci ne žive samo u knjigama i čitankama, uverili su se narednih godina učenici zrenjaninskih i okolnih škola koji su se družili i predstavljali svoje stihove: Milovanu Danojliću, Draganu Lukiću, Desanki Maksimović, Miri Alečković, Dobrici Eriću, Dušku Trifunoviću, Mošu Odaloviću, Gradimiru Stojkoviću, Raši Popovu, Vladimiru Andriću…a nakon mnogo godina i: Dejanu Aleksiću, Dušanu Pop Đurđevu, Jasminki Petrović, Branku Stevanoviću, Igoru Kolarovu… Neki od gostujućih pesnika bili su više puta voditelji manifestacije i pratili kako i manifestacija raste, družeći se sa nekim novim generacijama u školama kojih se sećaju iz svojih prethodnih  „Štafeta“.

Od nekadašnjih nekoliko, sada “Štafeta” stiže u 60 škola, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje u manifestaciji. Gostujući pesnik sa bibliotekarima obilazi  ceo Srednji Banat, opštinu Titel i Kikinda.

Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” organizuje ovu manifestaciju koja više od 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku “Štafetinu” porodicu. U godinama kada je slaba ponuda kulturnih programa za mlade, a postojeći programi su retko podržani, istrajati u negovanju i širenju ovakve porodice napor je vredan poštovanja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh