I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Predavanje „Tito i sećanje na titoizam“ u Narodnom muzeju

U četvrtak, 23. januara u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje “Tito i sećanje na titoizam” povodom zatvaranja izložbe „Carski darovi„ koja predstavlja ekskluzivan izbor poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije.

O Josipu Brozu Titu i „titoizmu“ govoriće dr Todor Kuljić, sociolog, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Miroslav Samardžić, politikolog.

Car Hajle Selasije urucuje poklon, Adis Abeba, Etiopija, 1968

Car Hajle Selasije uručuje poklon Titu, 1968. godina

I Taxi Zrenjanin

Dr Kuljić se dugi niz godina ostalog bavi istraživanjem „titoizma“ kao službene ideologije bivše Jugoslavije u periodu kada je njome vladao Josip Broz Tito. Pored stručnih radova u časopisima i zbornicima, objavio je više knjiga među kojima su i “Sećanje na titoizam”, “Anatomija desnice” i “Kultura sećanja” o kojima će govoriti na predavanju u Zrenjaninu. Početak predavanja je u 19 časova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Izožba “Carski darovi” otvorena je 6. decembra u muzeju i obuhvata šezdeset osam jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta. Eksponati datiraju od 7. veka p.n.e pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan. Josip Broz Tito primao ih je prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Izložbu “Carski darovi” u zrenjaninskom Muzeju do sada je videlo preko 4.000 posetilaca.

Više o izložbi pročitajte OVDE.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh