I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Predavanje o vojvođanskom umetniku Jožefu Pehanu i njegovim delima

U okviru izložbe “Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici “ koja je aktuelna u Salonu Narodnog muzeja, održano je predavanje posvećeno Pehanovom radu, na kojem su govorili Bela Duranci, Đeze Bordaš i Ferenc Nemet.

Trojica autora najznačajnijih studija posvećenih radu vojvođanskog umetnika, izrazili su, svako  iz svog ugla, Pehanovu autentičnost, modernost u izrazu, i naglasili da je potrebno ponovo gledati, proučavati i revitalizovati ovog velikog umetnika. Tu revitalizaciju, složili su se gosti Narodnog muzeja Zrenjanin, svojim zalaganjem započela je Ivana Arađan koja je priredila najcelovitiju izložbu Pehanovog rada do sada.

JOŽEF PEHAN (1875-1922) je stvarao na prekretnici 19. i 20.veka, sve do druge polovine prethodnog stoleća ostao je praktično nepoznat ne samo publici, već i stručnoj  javnosti. Splet  različitih okolnosti doveo je do toga da njegova životna priča i dela izuzetne vrednosti konačno dođu u prvi plan tek pre pedesetak godina.

PerSu marketi

Ivana Arađan

Ovaj svestrani umetnik školovao se u Minhenu i Beču, u Budimpešti imao slikarski atelje, a porodični foto-atelje u Vrbasu gde je i živeo sa porodicom. Bio je slikar osobenog, modernog izraza, skulptor, fotograf, bavio se i glumom i muzikom. Ipak najznačajnija dela bila su u oblasti likovnih umetnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Žena sa guskama u polju

Autorka izložbe, Ivan aArađan, naglasila je publici značaj saradnje zrenjaninskog i vrbaskog muzeja (u kome se čuvaju Pehanova dela), ali i veliki doprinos Jovana Mandića, kolekcionara.

Izložba je otvorena do 16. juna u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh