I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Predavanje o Jožefu Pehanu u Narodnom muzeju

Predavanje o slikaru i fotografu Jožefu Pehanu biće održano u ponedeljak, 11. juna u 18h, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin kao prateći program izložbe „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, koja je publici dostupna do 16. juna.

Na predavanju će govoriti uvaženi istoričar umetnosti i likovni kritičar Bela Duranci, koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio izučavanju vojvođanskih umetnika i doprineo da se delo Jožefa Pehana pozicionira u tokove moderne vojvođanske istorije umetnosti. Uz Belu Durancija govoriće i Đeze Bordaš, prozaista, novinar i kritičar, i Ferenc Nemet, istoričar kulture i fotografije vojvođanskog prostora, koautori monografije „József Pechán (1875 – 1922)“ objavljene 2008. godine, na srpskom i mađarskom jeziku.

– Cilj predavanja posvećenog Pehanu je da se zrenjaninskoj publici i stručnoj javnosti približi lik i delo ovog plodonosnog umetnika, i da se repozicionira njegov značaj unutar današnje istorije umetnosti, kao i da se ukaže na bitan doprinos njegovog likovnog i fotografskog stvaralaštva kako u zavičaju, tako i u Evropi, kažu u Narodnom muzeju najavljujući predavanje.

Fordomanija

JOŽEF PEHAN jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora. Njegova prva samostalna izložba iz 1913. godine, koja je nakon Budimpešte obišla Vrbas, Sombor, druge gradove Bačke i pojedine gradove Ugarske, smatra se prvom modernom samostalnom izložbom na vojvođanskom prostoru.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pehan sa skulpturom

Žena sa guskama u polju

Izložba u zrenjaninskom muzeju obuhvata Pehanova umetnička dela iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a znatno je obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada, koji pasionirano čuva Pehanova likovna ostvarenja u okviru svoje kolekcije vojvođanskog slikarstva.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh