I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Predavanje o baroku: „Ah ti, nesavršeni, raskošni biseru“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 5. decembra u 19h biće održano predavanje Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti, o baroknoj likovnoj poetici pod nazivom „Ah ti, nesavršeni, raskošni biseru“.

predavanje-o-baroku

Predavanje će biti upriličeno povodom izložbe „Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini” čiji je autor dr Žužana Korhec Pap, slikar-restaurator subotičkog muzeja, a koja gostuje u zrenjaninskom muzeju do 10. decembra. Polazište za predavanje su četiri slike u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin koje su deo ove postavke, a na kojima se mogu uočiti neke od karakteristika umetnosti 17. i 18. veka poput dinamične kompozicije, dramatičnih gestova, irealne svetlosti, izražene teatralnosti… Takođe, na primeru poznatih umetničkih dela koja su obeležila evropski barok, biće reči o slici kao sredstvu komunikacije, njenoj moći ubeđivanja i sugestije, kao i uticaju na samog posmatrača. Publika će moći da sazna nešto više i o samom baroknom čoveku čije bivstvovanje karakterišu viteški, ratnički, kulturni principi, kao i princip vere, dakle pojedincu koji iako duboko povezan sa crkvom, ima potrebu i za ostvarivanjem individulanosti i izdvajanjem.

Reč barok je nastala od portugalske reči barroco koja bi se mogla prevesti kao nesavršeni biser ili perla nepravilnog oblika. U vizuelnim umetnostima ga prepoznajemo po raskošnim, bujnim, prenaglašenim oblicima koje odlikuje asimetričnost i zaobljenost. Nastao je u Italiji oko 1600. godine i u naredna dva veka se proširio po celoj Evropi.

I Taxi Zrenjanin

Ulaz je slobodan.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh