I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Poslednje vođenje kroz izložbu o Vasi Pomorišcu i svečano zatvaranje

Svečano zatvaranje izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“  biće upriličeno u četvrtak 14. februara u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Tokom trajanja izložbe bio je organizovan bogat prateći program koji je obuhvatio tumačenja postavke, autorska vođenja, predavanje „Vasa Pomorišac – jedan slikar i jedan grad“,  likovnu radionicu „Vasina crtanka“, koncert učenika muzičke škole „Josif Marinković“ i  javnu probu hora „Panonika“.

U duhu proslave dana Sv.Trifuna, kada se izložba zatvara, publika će uz vino zajedno sa autorkama izložbe, kustoskinjama Oliverom Skoko i Ivanom Arađan, moći poslednji put da prođe kroz postavku i podseti se na životni i stvaralački put slikara Vase Pomorišca. Tom prilikom, biće najavljeno i gostovanje izložbe u narednom periodu.

I Taxi Zrenjanin

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja u subotu, 15. decembra 2018. godine, u 19 časova. Izložba je realizovana povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Cilj kataloga i izložbe je sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat  Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Autorke izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh