I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Kultura

Posle Zrenjanina, izložba „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ i u Beogradu

U Velikoj galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu 1. marta u 13 časova, biće otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“.

Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. Premijerno je bila predstavljena u zrenjaninskom Muzeju od sredine decembra prošle godine do sredine februara ove godine.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

PerSu marketi

Izložbu u Domu vojske Srbije otvoriće Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja. Tokom trajanja, svakog ponedeljka u 13 časova biće upriličena autorska vođenja za publiku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 20. marta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh