I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Posetite izložbu „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“

Povodom Evropske noći muzeja, u holu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je izložba istoričara umetnosti Dejana Vorgića pod nazivom „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“.

Autor je predstavio plakate sa dvadesetak izložbi i predavanja održanih u organizaciji Umetničkog odeljenja, u staroj zgradi Muzeja kraj Velikog mosta u periodu od 1945. do 1964. godine.

Pojedini plakati predstavljaju značajan istorijski dokument, kao što je primerak sa „Izložbe živih vojvođanskih umetnika“ iz 1945. godine, jer je u pitanju najranija zabeležena privremena postavka u istoriji našeg Muzeja i prva kolektivna izložba na teritoriji Srbije nakon oslobođenja. Postavku je, uprkos teškoj posleratnoj situaciji, videlo oko 2000 ljudi, a na njoj su se našla najeminentnija imena tadašnje vojvođanske scene na čelu sa veteranima Urošom Predićem i Pajom Jovanovićem.

PerSu marketi

Većinu plakata odlikuju dobra likovna i dizajnerska rešenja, ali i uobičajene tipografske šeme. Proizvedeni su većim delom u lokalnim štamparijama, koje će 1957. godine biti objedinjene u Grafičko preduzeće „Budućnost“, a manjim delom u beogradskim štamparijama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Svi plakati zajedno oslikavaju duh jednog vremena i propagandnu komunikaciju Muzeja sa tadašnjom publikom. U odnosu na druge muzeje iz Vojvodine, Narodni muzej iz Zrenjanina je u tom periodu imao zavidnu izlagačku delatnost. Učestalost privremenih izložbi posebno je porasla nakon dolaska istoričara umetnosti Vukice Popović 1960. godine na mesto rukovodioca Umetničkog odeljenja.

Ovaj uspon prekinut je 1964. godine kada je Muzej iseljen iz Jankovićeve kuće, a nastavljen tek 1966., prelaskom u današnji objekat.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh