I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Ponuda kulturnih dešavanja u gradu tokom leta

Za sve sugrađane koji tokom leta žele da uživaju u kulturnim sadržajima, institucije kulture pripremile su letnji program. Najmlađi sugrađani će moći da uživaju u multimedijalnim sadržajima, društvenim igrama, i da se upoznaju sa lego robotom na Dečijem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Narodni muzej je, pored stalne postavke, pripremio nekoliko izložbi različite tematike. Ljubitelji „sedme umetnosti“ moći će da u Kulturnom centru Zrenjanin odaberu neko od ostvarenja iz „Francuskog filmskog karavana“, ili iz ciklusa „ Festival evropskog filma“.

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Letnje radno vreme Narodnog muzeja važi do 31.8.2018. godine

Radnim danom: 9–13h ;17–21h 8:30h – 19:00h; Subotom: 9–13h 8:30h – 12:30h

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Mali salon (do 13. avgusta): Izložba skulptura i crteža Vukašina Milovića

U Malom salonu je izložba skulptura i crteža Vukašina Milovića, dobitnika prve nagrade ovogodišnjeg Likovnog salona/konkursa „30×30“ čiji je organizator Kulturni centar Zrenjanina. Izložba će u Malom salonu zrenjaninskog muzeja biti otvorena do 13. avgusta 2018. godine.

Salon (do 24. avgusta): „RETROSPEKTIVA“ – Duško Kirćanski

Izložba obuhvata 50 radova ovog autora, a u okviru postavke biće predstavljen i njegov performans pod nazivom „Odbrana Begeja“. Na izložbi su radovi u različitim tehnikama: crteži litografskim krejonom, olovkom, tušem i perom, ulje na platnu, grafički kolaž i kombinovane grafičke tehnike.

Izložba u najavi: „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“

Od 17. avgusta do 7. septembra 2018. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće postavljena izložba “ Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“. Autor izložbe je Vojislava Radovanovič, iz Jevrejskog istorijskog muzeja.

-Podsećamo da je tokom celog leta naša stalna postavka otvorena za publiku. Na prvom spratu Muzeja predstavljena je Zbirka likovne umetnosti, kao i postavka primenjene umetnosti. Na drugom spratu publika može da pogleda postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenje, dodaju u ovoj instituciji kulture.

KULTURNI CENTAR ZRENJANIN

-Međunarodna putujuća izložba „Art kvadrat Srbija 2017/18. – Art Centra iz Beograda, otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 9. avgusta. Izložbu čine 59 radova – 59 autora. Ovog puta u postavci pored autora iz Srbije učestvuju i autori iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Hrvatske, Italije, Izraela i Španije. Karakteristika ove izložbene postavke je i ta da u svakom gradu, mestu gostovanja, radove ocenjuje publika i nalazi se u ulozi žirija a, pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

– Zajednička izložba crteža „Mape“ – Jasne Gulan i Rastka Stefanovića biće otvorena u petak, 10. avgusta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano u 19 časova. Postavka će biti otvorena do 23. avgusta

-Izložba radova studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, smer – vajarstvo, biće otvorena u petak, 17. avgusta u 19 časova u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina – ispred Velike sale.

-Izložbena slika Bojana Savića – „Ljubav je putovanje” biće otvorena u petak, 24. avgusta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova. Postavka je otvorena do 6. septembra

– Za sve ljubitelje sedme umetnosti kao i uvek bogat filmski program. Svake srede i četvrtka od 21 sat u Maloj sali Kulturnog centra očekuje nas „Francuski filmski karavan“,ciklus filmova pod nazivom „Veliki rat“ koji organizujemo u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Ciklus je posvećen stogodišnjici kraja Prvog svetskog rata i sačinjen je od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od 30 godina. Ulaz na projekcije je besplatan.

– Festival Evropskog filma

Svakog četvrtka i petka do 24. avgusta 2018. godine, moći ćete da uživate u filmovima u Kulturnom centru Zrenjanin. U sklopu festivala biće prikazano osam filmskih ostvarenja evropske kinematografije, a projekcije počinju u 21h u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina Ulaz je besplatan.

-Kraj avgusta i početak septembra donosi nam organizaciju tradicionalne godišnje rokenrol manifestacije. Ove godine se održava sedmi Festival alternativnog zvuka „Zrenjanin zove“ u Amfiteatru Kulturnog centra. Nastupaće zrenjaninski i gostujući rok bendovi koji će napraviti pravi muzički događaj za sve ljubitelje i poštovaoce ovog muzičkog zvuka, rekli su u Kulturnom centru.

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN“

– Korisnici Dečjeg odeljenja biblioteke moći će da izaberu neka od najnovijih izdanja knjiga i časopisa, kojih od početka godine ima preko 1000

– Deca svih uzrasta u čitaonici Dečjeg odeljenja mogu sa svojim roditeljima i prijateljima da se oprobaju u raznim društvenim igrama (Šah, Ne ljuti se čoveče, Dobble) kao i da koriste naočari za putovanje u virtuelnu realnost.

– Do početka jesenjih radionica, deca će imati prilike da radnim danima, u prepodnevnim časovima upoznaju Žarku, bibliotečkog robota i da dobiju više informacija o konceptu jesenjih radionica od tima IT stručnjaka iz biblioteke.

– Novi medij u okviru tradicionalne manifestacije “Čitalačka značka”. Mladima se pruža mogućnost da svoje čitalačke dnevnike vode u blog formi, da napišu, fotografišu, snime film o literaturi koju preporučuju vršnjacima. Do 14. septembra aktuelan je i Letnji konkurs za učenike od V do VIII razreda na Blogu Čitalačke značke (zrznacka.com), a za najuspešnije učesnike biblioteka je pripremila vredne nagrade.

U Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” svi zainteresovani mogu pogledati i dve izložbe koje su posvećene manifestacijama za decu “Pesnička štafeta” i “Čitalačka značka”, koje su kroz decenije svog trajanja prerasle u jedinstveno kulturno nasleđe naše zemlje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh