I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Pokloni Narodnom muzeju – predstavljamo deo muzejske Zbirke primenjene umetnosti

Predmeti koji se čuvaju, proučavaju i izlažu potiču od najznačajnijih evropskih proizvođača iz domena primenjene umetnosti, kao što su Bečka manufaktura porcelana, Staklara Harahov, Argentor fabrika – Rust, Hecel i drugo, ali i onih ne manje značajnih – lokalnih, kao što je fabrika nameštaja Anton Bence i sin, kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti i kustos Odeljenja primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Zrenjaninski Narodni muzej jedna je od najznačajnijih institucija kulture u srednjem Banatu. Za naš muzej kaže se da je zavičajni, to znači da čuva tradiciju srednjobanatskog podneblja kroz arheološko, istorijsko, umetničko i tradicionalno nasleđe. Kulturnom baštinom prošlosti našeg grada i okoline bave se kustosi, aheolozi, istoričari, istoričari umetnosti, etnolozi i antropolozi. Nije manje važan ni doprinos kustosa Prirodnjačkog odeljenja koje na poseban način publik upoznaje sa prirodnim bogatstvom srednjeg Banata. Budući da ovo podneblje ima i bogatu sportsku kulturu, Muzej ima i Odeljenje sporta.

 

Eksponati koji su dostupni publici u zbirkama su se našli ili otkupom ili kao pokloni. Ovo drugo je češći slučaj. Istoričar umetnosti – kustos Odeljenja primenjene umetnosti, Dejan Vorgić, otkrio je neke od poslednjih poklona koji su postali deo muzejske Zbirke primenjene umetnosti.

Fordomanija

1. Stolica rađena u istoricističkom maniru sa maskeronom na naslonu iz perioda 1885-1910. Sasvim moguće rad manufakture Anton Bence i sin iz V. Bečkereka.
Poklon Slaviše Vlačića i Snežane Oluški.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.


Fotografija Dejan Vorgić

2. Tri fotografije naslednika Vilmoša Grinbauma. Fotografije su izveli bečkerečki fotografi – Lajoš Orosi i Ištvan Oldal. Nastale u periodu od 1895-1910.
Poklon Ivana Bardoša iz Nađikovača (Mađarska).

5. Dekorativna plastika od veštačkog kamena i fasadna opeka sa nekadašnje zgrade sinagoge. Dobijeno je na poklon 24 ulomka različitog stepena sačuvanosti. Plastika je uglavnom sa krovnog venca i najbolje je sačuvana jedna akroterija, koja je izložena i na stalnoj postavci. Datiranje: 1894-1896.
Poklon porodice Nuhanović


Fotografija Dejan Vorgić

Baveći se proučavanjem elemenata japanske umetnosti u Banatu u okviru istaživačkog rada povodom pripremanja skorašnje izložbe Japanizam u Banatu kustos Dejan Vorgić je I sam došao u posed jedne umetnine koju je darovao Muzeju. To je japanska drvena kutija prevučena lakom, oslikana i pozlaćena. Datiranje: 1925-1950.

Naš sagovornik kaže da je instituciji u kojoj radi poklonio i reklamnu tablu za duvan. Nekada bila okačena na trafiku. Prevučena emajlom. Proizvođač: A. Vesten (Celje, Kraljevina Jugoslavija), 1920-1941.

-Zbirka primenjene umetnosti danas čini poseban i istaknuti segment Umetničkog odeljenja. Najstarije akvizicije predmeta iz današnje zbirke potiču još iz vremena osnivanja Muzeja (1911), ali njeno uobličavanje počinje tek od 1960. godine sa dolaskom adekvatnog stručnog osoblja. Godine 1988. zbirka dobija zasebno stručno lice koje brine o predmetima, a od 1991. godine i kustosa, koji postavlja temelj budućeg razvoja. Prema unutrašnjoj organizaciji predmeta primenjeno-umetnička zbirka deli se na više kolekcija, kao što su staklo-keramika-porcelan, metal i nakit, nameštaj i obrada drveta, primenjena grafika i fotografija i dr. Složenu strukturu zbirke prema materijalu i nameni sjedinjuju stilske i vremenske odrednice u rasponu od postvizantijske umetnosti i baroka do modernih tendencija u vidu secesije, art dekoa i funkcionalizma. Predmeti koji se čuvaju, proučavaju i izlažu potiču od najznačajnijih evropskih proizvođača iz domena primenjene umetnosti, kao što su Bečka manufaktura porcelana, Staklara Harahov, Argentor fabrika – Rust & Hecel i drugo, ali i onih ne manje značajnih – lokalnih, kao što je fabrika nameštaja Anton Bence i sin. Zbirka danas broji više od 720 inventarnih jedinica u centralnom registru, istakao je naš sagovrnik koji nas je ljubazno poveo kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin.

Želimo na kraju da istaknemo i svoj utisak, a nadamo se da ćete se složiti sa nama. Plemenita je ideja i potreba svakog darodavca da vredne umetnine koje poseduje sačuva ne samo za sebe, već za buduće naraštaje tako što će ih pokloniti muzeju.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh