I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Poklon zbirke prirodnjačkog odeljenja u zrenjaninskom muzeju

Jedan deo stalne postavke Narodnog muzeja u Zrenjaninu pripada značajnoj prirodnjačkoj zbirci koja sadrži nekoliko poklona. Nalazi se na drugom spratu u hodniku Narodnog muzeja Zrenjanin, i ovde posetioci mogu videti dermoplastične preparate ptica, ptičija jaja, vilinske konjice, fotografije i stručne knjige.

prirodnjacka-zbirka3

POKLON ZBIRKA EMILA GLADIĆA IZ KUMANA

Poklonjen je trideset i jedan dermoplastični preparat ptica, preparat barske kornjače, dva para rogova srndaća, četiri zuba vepra, zub mamuta, 10 minerala, sedam knjiga Ilustorvana enciklopedija životinjskog carstva, šesnaest fotografija, par rukavica koje su služile za dresuru ptica grabljivica i dvokrilna staklena vitrina u kojoj se čuvala Zbirka. Od poklonjenih predmeta najznačajniji su dermoplastiči preparati ptica.

Zbirka je sakupljena u periodu od 1955 do 1993. godine. Većina ptica je sa lokaliteta Kumane – Melenci. Staništa su Tisa, kanal DTD, Rusanda, slatine, vodoplavna šuma. Po nameni i vrednosti predmeta ornitološka zbirka Emila Gladića je prevashodno istorijska i izložbeno didaktička, zbog toga što nema osnovnih podataka.

I Taxi Zrenjanin

Danas je na drugom spratu u Hodniku Narodnog muzeja Zrenjanin izloženo 9 dermoplastičnih preparata ptica i sedam knjiga Ilustorvana enciklopedija životinjskog carstva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

prirodnjacka-zbirka

POKLON ZBIRKA VLADIMIRA OMČIKUSA IZ PERLEZA

Srđan Kukić, unuk Vladimira Omčikusa, poklanja Muzeju vrednu Zbirku dermoplastičnih preparata ptica i sisara, plaketa, medalja, knjiga, fotografija i novinskih isečaka o životu i radu svog dede, uvaženog i cenjenog preparatora na celoj teritoriji nakadašnje Jugoslavije. Vladimir Omčikus je kao šumar radio u šumskom gazdinstvu „Potisje“ i tokom svog rada na terenima Perleza i Carske bare tokom pedesetih godina prošlog veka, sakupio i preparirao veliki broj ptica i sisara.

Vladimir Dušana Omčikus, rođen je 16.11.1917. godine u hrvatskom Leskovcu na Velebitu. Podoficirsku školu „Kralj Aleksandar I“ u Beogradu završava 1937. godine. Kurs šumarstva polaže 1951. godine, a 1952. počinje da radi u šumskom gazdinstvu „Potisje“ u Zrenjaninu, koje mu na korišćenje ustupa kuću „Lugarnicu“ koja se nalazi na putu Zrenjanin – Perlez. Učlanjuje se u lovačko društvo u Perlezu i postaje aktivan lovac. Stupa u kontakt sa čuvenim preparatorom Laslom Antalom i od tada počinje vrlo uspešno da se bavi prepariranjem divljih životinja, što ubrzo postaje njegova pasija. U tom poslu mnogo mu je pomagala njegova žena Zorka. Svojim uspešnim prepariranjem postaje poznat u celoj nekadašnjoj SFRJ, pa čak i u zemljama regiona.

prirodnjacka-zbirka1

Na drugom spratu u Hodniku Narodnog muzeja Zrenjanin, u dve vitrine izložena su 23 dermoplastična preparata ptica, 2 sisara i 1 skelet lobanje sisara (nutrije). Pored toga izložene su i razne Diplome, Povelje i Priznanja koje je dobio Vladimir Omčikus, zatim fotografije i brojni novinski isečci koji govore o njemu.

Kako bi posetioci stekli uvid u raznovrsnost materijala i predmeta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačke zbirke, u manjoj vitrini (takođe u Holu na drugom spratu muzeja) izloženo je nekoliko primeraka vilinskih konjica iz Poklon zbirke dr Ljubodraga Mihajlovića, profesora Šumarskog fakulteta iz Beograd, i ptičija jaja iz Poklon zbirke Ivana Božjaka iz Zrenjanina.

prirodnjacka-zbirka2

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh