I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Pogled na naslovnu stranu 1945 -1980

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, aktuelna je izložba „Pogled na naslovnu stranu 1945–1980” autorke Andrijane Ristić, kustoskinje Muzeja Primenjene umetnosti.

Izložbu čine digitalni printovi fotografija, objavljeni na naslovnim stranama uglednih i visokotiražnih časopisa  „Duga”, „Ilustrovana politika”, NIN, „Žena danas”, „Praktična žena”, „Bazar”, „Čik”, „Tempo” i „Sport i svet”. Naslovne strane ovih časopisa predstavljaju vizuelna svedočanstva o događajima i promenama u društvenom, kulturnom i političkom životu prestonice, ali i mogućnost za sagledavanje jednog od modela emitovanja masovnih poruka. Istovremeno, to je pokušaj da se vremenski period od 1945. do 1980. godine sagleda kao period socijalističke popularne kulture, koja je do 1953. predstavljala deo složenog sistema socijalističke propagande, da bi se tokom pedesetih godina razvila u novi kulturni model.

naslovne strane 5 Ilustrovana Politika

bayar

Fordomanija

Tito

zene

splicanke

Geografsko ograničenje istraživanja na Beograd, uslovljeno je činjenicom što je glavni grad tadašnje Jugoslavije predstavljao ogledalo razvojne orijentacije čitave zemlje, dok hronološki okvir gradi zaokruženu vremensku celinu, obeleženu političkom vladavinom Josipa Broza Tita.

Naslovne strane izložene su u tri hronološka segmenta: uvodni period između dva svetska rata, period obnove i izgradnje, i period samoupravljanja – uspona popularne kulture.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba će trajati do 20. marta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh