I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Pisana reč „seli se“ u elektronski oblik

KINDLEPoznati zrenjaninski književnik Zoran Slavić jedan je od retkih koji svoja dela izdaje i u klasičnom, štampanom formatu, ali i u elektronskim medijima, u vidu E booka.

Sva njegova dela koja su dostupna na nekoliko književnih društvenih mreža, prevedena su na engleski i dostupna svima u svetu. Upravo to je jedan od razloga njegovog pristupanja internet mrežama koje su u novoj eri ponudile daleko veći potencijal i dostupnost od štampe.

– Moju preorijentaciju na elektronske medije uslovila su najmanje tri uzroka koji su u međuvremenu prerasla i u motiv. Prvobitno je to bio odgovor na relativnu zatvorenost srpskih izdavača, njihovu čudnu selektivnost, i preteranu merkaltilnost. Drugo, čitanost elektronskih  knjiga je neuporedivo veća u odnosu na relativnu inerciju klasičnih biblioteka, a  ovi novi „provajderi“ knjiga omogućuju čak dnevne izveštaje o čitanosti. Kada se ovome doda i činjenica da  moje knjige u prevodu na Engleski imaju mogućnost svetske promocije i komunikacije, stvar postaje logičnija i razumljivija, kaže Slavić za I love Zrenjanin.

Posle nagrade za najčitaniju e knjigu u ediciji Widbook, Slaviću su se ovih dana na „ Amazonu“ najvećoj elektronskoj knjižari na svetu, u edicije „Kindle“ pojavile tri knjige. Knjiga „ My Europian part of the worl“ ( Moj evropski deo sveta) zbirka putopisnih eseja, doživela je tako svoju premijeru prvo na na engleskom jeziku, dok  su pesme „ Leaving the pictures“ ( Izlazak iz slike) i priče „ Fire is a bottom of the summer“ ( Požar je dno leta), pre pojavljivanja u Amazonovoj „Kindle editions“, imale zapažen odjek u Srbiji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

MOJE KINDLE

Deo Slavićevog opusa na Amazonovom „Kindle“-u

 

Iako sam čovek i pisac odrastao i oformljen u svetu klasične knjige, koju izuzetno cenim, smatram da današnja, planetarna kultura i razmena umetničkih informacija i senzacija, ne možu da pravi razliku između onih koji čitaju sa parira ukoričenog u knjige i onih, sve brojnijih, koji to čine na raznim računarima, „kindle“ i ostalim čitačima. Ostaje nostalgija za tišinom biblioteke i posvećenog čitanja kniga u osami, ali bojim se da je budućnost pisane umetnosti izvesnija u elektonskim medijima. A ja, između ostalog, pišem da bih bio čitan, iskren je Slavić.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh