I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

„Pionir“ napunio tek 41 godinu (VIDEO)

Tradicionalnim godišnjim koncertom KUD GIK Banat – Pionir odužilo se svim svojim poštovaocima i prijateljima koji ih prate i podžavaju punih 41 godinu.

Publici su se  predstavili svi ansambli ovog društva od najmlađih do najstarijih.  Izvedene su koreografije „Porani Bela na vodu“ – pesme i igre iz Banata, „Pratila majka devojče“ – pesme i igre iz Niša, „Lepa Anka kolo vodi“ – pesme i igre iz Bele Krajine, „More pazam da te pazam“ – pesme i igre makedonskog povardarja, „Ide Jovo od oranje“ – igre iz Leskovca, „Bre devojče“ – pesme i igre iz Šumadije i Pomoravlja. Veteranski ansambl izveo je koreografiju „Bolan mi leži“ – pesme i igre iz Brusnika. Kao solisti su nastupile Jelena Jankov u koreografiji „Jesil’ čuo mili rode“ i spletom pesama iz Vojvodine i Anđelina Švarc – „Pod gorom šetalo devojče“. Koreografi su  Zoran Tošić,  Milorad Lonić,  Živa Somborski dok je umetnički rukovodilac Slavko Berberski. Članovi orkestra su Dejan Ćurčić – harmonika, Aleksandar Đulinac – harmonika, Jovan Dabović – harmonika, Bogdan Popov – harmonika, Stanko Čekrdžin – kontrabas, Viktor Saiti – gitara, Momčilo Nikolovski – gitara, Vukašin Šofejović – tapan, Ana Dmitorvić – violina i Nikola Markov – frula koji je i rukovodilac orkestra.

Najmlađe snage „Pionira“ – ansambl „Vrtić“

I Taxi Zrenjanin

Sa mlađim ansamblom radi koreograf Jasmina Švarc, a sa najmlađima Sara Midović i Milica Eremić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Za KUD GIK „Banat – Pionir“ u 2017. godini među mnogobojnim nastupima i turnejama posebno mesto zauzima nastup u Meskisku na festivalu „Deca igraju za mir u svetu“. Kao i na svakom festivalu draž je upoznati neke nove ljude i prijatelje, a znamo da neka prijateljstva traju decenijama. To je pored očuvanja naše tradicije i suština postojanja društava – kaže predsednik i spiritus movens Radovan Moldovan. Pored toga Zrenjaninci su u 2017. nastupali i u Sloveniji, Francuskoj i Rusiji i na nizu domaćih festivala.

KUD GIK Banat – Pionir ima 120 članova svih uzrasta. Što se tiče najmlađih članova, što smatramo najbitinijim za kontinuitet rada, u ovom društvu kao i u mnogim drugima, problem je u manjku dečaka. Koristim priliku da ih pozovem da nam se pridruže – kaže Moldovan.

predsednik KUD GIK Banat – Pionir Radovan Moldovan

Program društva za 2018. godinu već u najavi je izuzetno bogat. Na poziv prijatelja iz Španije „Pionir“ bi trebao da nastupi na tri festivala.  Moskvoski „Festival slovenskih država“ sledeće godine održaće se na Krimu,  a „Pionir“ na njemu nastupa već 5 godina zaredom. – Veliko interesovanje za nastup na našem festivalu „Lala“ pokazali su naši tradicionalni prijatelji iz Rumunije, Slovačke, Češke, Italije, Grčke i po prvi put ansambli iz Kanade, Bolivije i Indije. To je znak da su naš rad u svetu prepoznali i da ga cene  – rekao je gospodin Moldovan, svima poznatiji kao „Rača“ za naš portal.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh