I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Pet top knjiga koje vam preporučujemo

POTRAGA ZA SUNCEM – Toni Parsons

Kada se taksista Tom Fin sukobio s dvojicom provalnika u svojoj kući i zbog toga zamalo nije završio u zatvoru, odlučio je da se s porodicom preseli na tropsko tajlandsko ostrvo Puket. Puket je ostvarenje svih snova porodice Fin – tropski raj u kom deca plivaju sa slonovima, giboni pevaju ljubavne pesme u džungli, Andamansko more liči na tirkizno staklo, a mlada porodica može slobodno da se razvija. No nesreće izazvane ljudskom voljom i neukrotive sile prirode prete ovoj tropskoj idili. Neodoljiva i dirljiva priča o porodici koja kreće da nađe raj – i otkriva sebe. (Laguna)

 

PUTOVANJE JEDNOG SLONA – Žoze Saramago (dobitnik Nobelove nagrade)

PerSu marketi

Zadivljujuća priča o slonu, njegovom čuvaru i njihovom putovanju po srednjovekovnoj Evropi zasnovana na istinitom događaju. Po značaju i književnoj poruci Putovanje jednog slona nesumnjivo se može nazvati testamentarnim Saramagovim delom. Godine 1551. portugalski kralj Žoao III poslao je nadvojvodi Maksimilijanu neobičan svadbeni dar: jednog indijskog slona u pratnji njegovog čuvara, koji su dotad čamili zanemareni na dvorskom imanju u Lisabonu. U Saramagovoj književnoj interpretaciji ovog istorijskog događaja, karavan koji predvode sam nadvojvoda i njegova žena, sa štitonošama i volujskim zapregama koje tegle hranu za slona, kreće polako na put – kroz Portugaliju i Španiju, morem do Italije, pa preko Alpa sve do carske Vijene, u kojoj nadvojvoda stoluje u kući Habzburga. Trijumf virtuoznog Saramagovog stila, mašte i humora, Putovanje jednog slona očaravajuća je i mudra priča o trajnosti prijateljstva i prolaznosti slave. (Laguna)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ISCELITELJ – Lars Mul

Pošto je nakon iscrpljujuceg građenja svoje karijere tri godine proveo gotovo prikovan za krevet, a poslovni život mu se raspao kao i privatni, Lars Mul je shvatio da mu je potreban lek i za duh i za telo. Pisac kreće na putovanje do Monsegura, katarskog svetog grada, gde upoznaje Iscelitelja i njegov život se menja iz korena. Pod Isceliteljevim vođstvom počinje pišceva jedinstvena avantura. U procesu upoznavanja istorije katara, večnog toka života, istinske uloge čoveka na ovom svetu, raskrinkavaju se predrasude i dogme našeg doba i otvara se novi put pred čitaocima. Univerzalna životna učenja, istorijski uvidi i duhovna mudrost sjedinjuju se s autorovim doživljajima. (Mono & Manjana)

 

ADRIJANINI MUŠKARCI – Jasmina Ana

Na izložbi slikarke Adrijane gde će se pojaviti svi njeni muškarci započeće rasplet događaja i zabluda. Životne dileme, zaboravljeni snovi, hrabre odluke, kukavičluk koji ima svoju cenu, stranputice i greške dešavaju se u toku jedne, prestupne godine, u Beogradu, Parizu, Novom Sadu, na Kopaoniku. Ako strast određuje ljubav, može li ljubav opstati bez strasti? Ponekad se svakodnevica promeni preko noći i onda nam se događa ono o čemu nismo ni sanjali. Na kraju preostaje samo jedno pitanje: kako u vrtlogu izdaje i strasti pronaći snage za oproštaj?! Uzbudljiva priča u kojoj se laži i preljube prepliću sa iznenadnom i snažnom ljubavlju dvoje ljudi u zrelim godinama. (Dereta)

ZLATNA BELEŽNICA – Doris Lesing

Nakon objavljivanja romana Zlatna beležnica, 1962.godine, kritičari počinju da identifikuju Doris Lesing kao vodećeg feminističkog pisca. Roman prati život književnice Ane Vulf, rastrzane između različitih uloga koja ima kao supruga, ljubavnica, pisac i politički aktivista. Dnevnici koje vodi u sveskama različite boje odgovaraju različitim delovima njene ličnosti. Tek kada pretrpi nervni slom i potpunu dezintegraciju biće u stanju da otkrije novu „celovitost“ o kojoj piše u poslednjoj beležnici.

 Zlatna beležnica je portret intelektualne i moralne klime pedesetih godina dvadesetog veka – društva u koje je zakoračio feminizam – i hrabar i moćan opis žene koja je u potrazi za ličnim i političkim identitetom. (Agora)

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh