I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Pesnička štafeta ove godine u 60 škola srednjeg Banata

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ sa radošću najavljuje da će se u  periodu od 25. marta do 5. aprila održati 45. po redu manifestacija za decu,  „Pesnička štafeta“. 

Ovogodišnju Štafetu vodiće Vladimir Andrić, pisac, dramaturg i reditelj koji će sa bibliotekarima zrenjaninske biblioteke obići 60 škola na području Srednjeg Banata i škole u opštini Titel. Najbolji pesnički radovi osnovaca biće nagrađeni na velikoj završnoj svečanosti „Pesničke štafete“ koja će se održati 11. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina. 

Zašto je važna „Pesnička štafeta“

Sa početkom proleća počinje i manifestacija za decu „Pesnička štafeta“ koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina. I tako već 45 proleća. Postoji veliki broj manifestacija posvećenih deci u našoj zemlji, ali čini se, ne koliko bi trebalo i moglo da ih bude. Među njima, jedino „Zmajeve dečje igre“  traju duže od zrenjaninske „Pesničke štafete“ koja, uz to što je dugog veka, jeste jedinstvena i po svojoj koncepciji.

I Taxi Zrenjanin

Davne 1975. godine Ljubivoje Ršumović, tada zaposlen na Radio Beogradu, vraćajući se sa jednog svog radnog zadatka, svratio je do zrenjaninske biblioteke. Uz druženje, rodila se ideja da pesnik i bibliotekari posete škole u okruženju i da se u njima pesnik predstavi deci, a deca svoje stihove predstave pesniku. Mladi autori putovali bi sa pesnikom i bibliotekarima zrenjaninske biblioteke u sledeću školu, gde bi zajedno predstavljali i stihove mladog i stvaralaštvo afirmisanog pesnika. Tako je rođena manifestacija koja je zbog ovakvog načina realizacije dobila naziv „Pesnička štafeta“.  Na manifestaciji i susretima u školama predstavljana je uvek i knjiga gostujućeg pesnika koju je biblioteka objavljivala uoči manifestacije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nekoliko škola, bibliotekari i jedan poznati pesnik koji se sa decom druži i razmenjuje stihove – tako su izgledali počeci pravog „pesničkog čuda od manifestacije“ (kako kaže Branko Stevanović, pisac za decu).

U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Da pisci ne žive samo u knjigama i čitankama, uverili su se narednih godina učenici zrenjaninskih i okolnih škola koji su se družili i predstavljali svoje stihove: Milovanu Danojliću, Draganu Lukiću, Desanki Maksimović, Miri Alečković, Dobrici Eriću, Dušku Trifunoviću, Mošu Odaloviću, Gradimiru Stojkoviću, Raši Popovu, Vladimiru Andriću, a nakon mnogo godina i: Dejanu Aleksiću, Dušanu Pop Đurđevu, Jasminki Petrović, Branku Stevanoviću, Igoru Kolarovu…

Neki od gostujućih pesnika bili su više puta voditelji manifestacije i pratili kako i manifestacija raste, družeći se sa nekim novim generacijama u školama kojih se sećaju iz svojih prethodnih  „Štafeta“. Na ovoj, 45. “Pesničkoj štafeti”, bibliotekari i gostujući pesnik, Vladimir Andrić, obići će ceo Srednji Banat i opštinu Titel. Od nekadašnjih nekoliko, sada “Štafeta” stiže u 60 škola, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje u manifestaciji.

Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” organizuje ovu manifestaciju koja preko 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku “Štafetinu” porodicu. U godinama kada je slaba ponuda kulturnih programa za mlade, a postojeći programi su retko podržani, istrajati u negovanju i širenju ovakve porodice napor je vredan poštovanja.

“Pesnička štafeta” je najlepše književno čudo na ovim prostorima: čudo koje je dugo više od 1500 kilometara, traje 2 nedelje, obuhvata više od 60 škola, u kome učestvuje više od 10.000 osnovaca i gde se od oko 3.000 pesama bira 12 najboljih.  Čudo koje nas kao ljude ulepšava i čini boljima preko 40 godina”.

Igor Kolarov, pisac za decu i mlade

„Savršen darmar“ Vladimira Andrića 

Vladimir Andrić je napisao nove novcate avanture nadaleko čuvenog i strašno slavnog Pustolova, odvažnog borca protiv Karkadžua i ostalih Žderonja, popularnog naučnog delatnika, izumitelja i čuvara prirode, sestrića drage tetka Soke, bliskog prijatelja čestitih Indijanaca, omiljenog neprijatelja doktora Grozoza i ne baš omiljenog saradnika namćorastih Geografa. A tu su i nove novcate pesme. U par reči – SAVRŠEN DARMAR smeha, pustolovine, jezičkih vratolomija, ritma i na kraju, kako to i treba, samo malo, prstohvat, sete.

Na početku knjige Vladimir Andrić kaže da „većinom“ piše kao da mu preko ramena viri, glavom i bradom, Duško Radović. I zaista je tako. I zaista je uspeo u tome. Duhovite i nežne, maštovite i praskave priče i pesme Vladimira Andrića nasmejaće vas i ugrejati, zagolicati i zamisliti. Vladimir Andrić piše i režira, mahom za decu, duže od četiri decenije radio je u Dečijoj redakciji Televizije Beograd, pisao je epizode za serije Laku noć, deco i Pustolov, u interpretaciji Laneta Gutovića.

Knjiga kreće na put nove, 45. po redu, Pesničke štafete, zajedno sa pesnikom Andrićem, i tokom trajanja Pesničke štafete, od 25. marta do 11. aprila, možete je kupiti po promotivnoj ceni u knjižari naše Biblioteke. Požurite, Pustolov vas čeka, iako ga već odavno „obožavaoci strašno gnjave“.

 Vladimir Andrić, rođen 1944. godine, književnik, reditelj, dramaturg i urednik, četiri decenije stvarao je na TV Beograd. Tvorac antologijskih TV serijala „Laku noć, deco“ i „Pustolov“. Dobitnik je i velikog broja nagrada za režiju i dečju književnost.  Objavio je četrnaest knjiga proze i poezije,  a zrenjaninska biblioteka je, povodom ovogodišnje manifestacije, objavila knjigu Vladimira Andrića „Savršen darmar“ koju je ilustrovala Ana Petrović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh