I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Otvorena izložba slika „Sećanje – Zdravko Mandić“

U Savremenoj galeriji Zrenjanina, sinoć je otvorena je izložba „Sećanje – Zdravko Mandić“  kojom se obeležava godišnjica smrti velikog umetnika i nekadašnjeg upravnika te ustanove, Zdravka Mandića.

zdravko-mandic 1

Veliki broj poštovalaca njegovog lika i dela, okupio se sinoć u Salonu Savremene galerije, u kom je izloženo 18 radova. Autori izložbe, Slavica Popov i Sava Stepanov, odabrali su radove koji na najbolji način prezentuju umetnikovo dugogodišnje stvaralaštvo.

otvaranje izlozbe

Fordomanija

Izložbu je otvorio direktor Savremene galerije, Igor Dostanić , ističući da ima izuzetnu čast što se danas nalazi na mestu na kom je nekada bio Mandić.

Publici se obratio i književnik i dugogodišnji Mandićev prijatelj,  Zoran Slavić, navodeći da je on bio „jedinstveni čuvar pečata banatskog pejzaža i integralni umetnik koji se nije izražavao samo kroz slikarstvo“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Mandić je započeo procese u Zrenjaninskoj kulturi koji nadrastaju ovaj grad. Bio je likovni, pozorišni i književni kritičar, a tokom sedamdsetih godina učestvovao je u velikom preokretu zrenjaninskog pozorišta. Ne smemo zaboraviti da je bio i jedan od osnivača časopisa “Ulaznica” i umnogome uticao na kulturne tokove “, dodao je Slavić.

izlozba zdravko mandic

Likovni kritičar, Sava Stepanov napomenuo je da je izložba osmišljena kako bi predstavila neke od najznačajnijih puteva u Mandićevoj umetnosti. Ujedno, prikazan je njegov virtuozitet tonskog slikarstva, slikanja „na jednoj žici“, kojim se sa malo sredstava naprave dela puna slikarske energije.

 „Kao i svi veliki umetnici, potpuno posvećeni svojoj umetnosti, koji su uspevali da naprave autentičan izraz ali i da budu u dosluhu sa svetom i njemu je to uspevalo na tihi i diskretan način. Zbog toga se čvrsto utkao u istoriju vojvođanske umetnosti i kulture.“

zdravko-mandic

Otvaranju je prisustvovala i Dubravka Bulovan Bengin, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, koja je istakla da su Mandićeva dela Zrenjanin postavila na visoko mesto u svetu umetnosti. Bulovan Benginova izložbu doživljava i kao još jednu priliku da stojeći ispred njegovih dela komunicira sa vrhunskim umetnikom.

Iako je 1935. rođen u Strigovi a postdiplomske studije 1965. završio na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravko Mandić se iste godine doselio u Zrenjanin u kom je nastavio svoj život. U svojoj pet decenija dugoj umetničkoj karijeri priredio je preko 150 samostalnih izložbi, a njegove slike i akvareli izlagani su na oko 500 grupnih izložbenih postavki u zemlji i inostranstvu.

zdravko-mandic 2

Izložba „Sećanje -Zdravko Mandić“  biće otvorena za posetioce do 20. septembra.

Salon Savremene galerije otvoren je radnim danima od 9-13h i od 17-21h, a subotom od 9-13 časova.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh