I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Otvorena izložba o karnevalskim običajima -„Pusti i mesopusti“

U Malom salonu Narodnog muzeja sinoć je otvorena dokumentarno-umetnička izložba “Pusti i Mesopusti” kao plod saradnje Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna Zrenjanin, Muzeja grada Rijeke i zrenjaninskog muzeja. Izložbom 40 fotografija autora Branka Kukurina, predstavljeni su autentični pokladni običaji severnog Jadrana.

Izložbu je otvorio  generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji Dragan Đurić, a prisustvovali su i podsekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna Kosta Rošu, direktor Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović,  direktor Narodnog muzeja Zrenjanin Vidak Vuković,  i autor fotografija Branko Kukurin.

Pusti i mesopusti 3 Branko Kukurin

Autor fotografija Branko Kukurin na otvaranju izložbe u Zrenjaninu

I Taxi Zrenjanin

Pust ili Mesopust je naziv za pokladno, karnevalsko razdoblje u Istri, Hrvatskom primorju i na kvarnerskim ostrvima koje počinje u januaru a traje do februara ili marta. Reč „pust“, pojasnio je autor izložbe Kukurin, označava lutku koja se spaljuje na kraju karnevala, jer „predstavlja glavnog krivca za sve loše što se  dogodilo prošle godine“. Kukurin je podsetio da su ovakve svečanosti važan deo očuvanih tradicionalnih vrednosti na severnojadranskim prostorima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pusti i mesopusti Zrenjanin

Mesopsuti I love Zrenjanin
Na fotografijama su prikazani i Mesopusti – poput Vindolskog Mesopusta, Halubajski zvoncari i Zejanci. Svaka od ovih karnevalskih grupa ima  posebne karakteristike u čemu i jeste njihova draž. Zvoncari su grupa jačih muškaraca, maskiranih i ogrnutih ovčijim kožama sa zvonima, koji obilaze sela kako bi terali zlo i budili novi život, dok Zejenaci, kao posebna zajednica, imaju svoje zvoncare, drugačiju opremu i način zvonjenja. Zajednička za sve grupe  jeste ideja da probude novi život i budu čuvari zajednice u kojoj žive.

Pusti i Mesopusti

Izložba „Pusti i mesopusti“  biće otvorena do 12. aprila.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh