I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Otvaranje zanimljive izložbe „Kaliope Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci“

Izložba „Kaliope Austrija. Žene u društvu, kulturi i nauci“ biće otvorena 20. decembra od 18 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“.

Izložba se sastoji od 11 panela sa fotografijama i tekstovima na srpskom jeziku.

Gostovanje izložbe u zrenjaninskoj biblioteci rezultat je saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom ostvarene kroz projekat Euteka i studijske posete bibliotekara kulturnim centrima EU u Srbiji.

Fordomanija

O IZLOŽBI „KALIOPE AUSTRIJA“:

Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije, što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki – žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju, ističu organizatori.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Njihovi životi i njihov rad, koji su zaslužni za makar polovinu intelektualnog identiteta Austrije, ovde će biti prepoznati u formi prominentnih primera – sa punom svešću o neizbežnim propustima, od kojih su neki neprihvatljivi, koje takva forma portretisanja podrazumeva.

Izložba se bavi životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu.

Na taj način formira se luk koji počinje u 19. veku i dolazi do današnjih dana.

Čitavim putem evidentna je univerzalna tema borbe žena za emancipaciju, sa svim pobedama i porazima koji su uz nju išli.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh